Viktor Orban începe şi cruciada contra presei internaţionale. CNN, scos din grilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului vecin e convins că presa internaţională şi diplomaţii străini au vrut să ajute la o "lovitură de stat" menită să îi slăbească prestigiul şi să îl înlăture. "Washington Post" avertizează că e nevoie de Radio Europa Liberă în Ungaria, altfel "modelul" unguresc ar putea fi preluat de ţări vecine precum România şi Slovacia.

La o reuniune a partidului de la guvernare, Fidesz, premierul Viktor Orban avertiza, la mijlocul lui februarie, că a existat o tentativă de lovitură de stat şi de înlăturare a sa de la putere, mişcare ce ar fi avut sprijinul diplomaţilor străini şi presei occidentale.
La aceeaşi reuniune, Orban a avertizat, potrivit "Magyar Nemzet", că presa internaţională a fost folosită în acest scop. El a acuzat CNN că şi-a dedicat mult timp de emisie special pentru a-l critica. Cotidianul "Nepszabadsag" scrie, la rândul său, că Orban ar fi declarat că relatările CNN despre Ungaria au încercat să creeze impresia că influenţa sa a scăzut. În plus, diplomaţii străini care menţin legături cu guvernul precedent, socialist, au încercat să-şi folosească relaţiile pentru a slăbi respectul pentru şeful guvernului de la Budapesta.

În ciuda atacurilor concertate, atacul a fost respins, s-a bucurat premierul ungar.
Apoi, în ultimele săptămâni, au apărut şi acţiuni concrete. Chiar dacă ungurii încă pot urmări prin diverse modalităţi CNN, canalul a fost scos din pachetul oferit de cel mai mare provider de televiziune prin cablu. Şi, în ciuda protestelor, Klubradio, un canal popular de dezbateri, nu a mai primit licenţă şi va fi redus la tăcere în această primăvară, se arată într-un articol publicat în "Washington Post".

Drept urmare, arată autorii articolului - Mark Palmer, Miklos Haraszti şi Charles Gati - Ungaria are nevoie din nou de Radio Europa Liberă.

După ce democraţia de stil occidental, pluralist, a dispărut din Ungaria, reinstaurarea Radio Europa Liberă nu e o idee rea, comentează autorii. Maghiara ar putea deveni astfel a 29-a limbă de emisie a radioului care îşi transmite programele în ţări din fosta Uniune Sovietică, din Orientul Mijlociu, Asia de sud şi Balcani. Ideea a fost avansată şi de oficiali din Departamentul de Stat al SUA. Radio Europa Liberă a încetat să mai emită în Ungaria în 1993.

România ar putea prelua "modelul"

"Washinton Post" oferă şi cele mai importante trei motive pentru o relua emisiile REL în această ţară: primul ar fi că Ungaria nu mai dispune de o presă independentă. Un al doilea ar fi că există riscul ca statele vecine să preia "modelul". "Una dintre lecţiile Europei ultimului secol este că mass-media monopolistă a guvernelor naţionaliste duce la conflicte şi tensiuni internaţionale.

Într-adevăr, măsurile antidemocratice ale lui Orban ar putea încuraja politicienii din statele vecine România şi Slovacia să imite combinaţia de sentimente xenofobe şi refuzul dezbaterii libere în presă". Al treilea motiv este că Ungaria nu trebuie lăsată să devină un avanpost al Rusiei.

"Având în vedere similarităţile din atacurile recente ale Ungariei şi Rusiei asupra SUA, Ungaria ar putea deveni primul avanpost ideologic al dictaturii constituţionale a lui Putin. Washingtonul ar trebui să sprijine avertismentele repetate ale UE în privinţa deficitului de democraţie al Ungariei şi să facă anumiţi paşi pentru a preveni un autoritarism în creştere în Europa centrală, înainte ca acesta să devină un trend", se mai arată în comentariu. "Reînvierea serviciului Radio Europa Liberă pentru Ungaria ar putea constitui un pas crucial pentru a promova valorile corecte şi decente în Ungaria şi pentru a proteja investiţiile democratice din Europa centrală şi de est", conchide "Washington Post".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite