Planurile Iranului, dejucate? Arabia Saudită anunţă că va inaugura un oleoduct care va ocoli strâmtoarea Ormuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în iunie, Arabia Saudită va da în folosinţă o conductă de petrol ce va ocoli strâmtoarea Ormuz. Iranul a ameninţat că va bloca ruta vitală pentru transportul petrolier maritim.

Iranul poate bloca strâmtoarea prin care trece 40% din traficul petrolier maritim mondial. Pe aici trece petrolul extras din Emiratele Arabe Unite, Iran, Bahrain, Kuweit şi Qatar, precum şi mare parte din exporturile petroliere ale Arabiei Saudite şi Irakului. În total, 17 milioane de barili de petrol trec prin această strâmtoare zilnic.

Locul este însă atât de îngust, încât navele sunt obligate să treacă prin apele teritoriale ale Iranului. În urmă cu câteva zile, Teheranul a ameninţat că va trece de la fapte la vorbe şi că va bloca strâmtoarea dacă îi vor fi impuse noi sancţiuni economice pentru programul nuclear.

Emiratele Arabe Unite au anunţat, potrivit "Le Figaro", că proiectul petrolier - oleoductul - este aproape terminat. Prin intermediul acestuia, petrolul ar putea fi transportat din câmpurile petrolifere de la Habshan (sud-estul emiratului Abu Dhabi) până în portul Foujeirah (estul Emiratelor), în Golful Oman.

Anunţul a fost făcut în marja unei conferinţe pe teme petroliere la Abu Dhabi, de ministru Energiei din Emiratele Arabe Unite. Mohamed ben Dhaen al-Hamili a declarat presei că şantierul "e aproape terminat" şi că oleoductul va fi operaţional în şase luni, "în mai sau în iunie". Atunci vor putea deja începe transporturile de petrol.

Conducta este finanţată de guvernul Emiratelor Arabe Unite şi construită de compania chineză China Petroleum Engineering & Construction Corporation. Cu o lungime de 360 de kilometri, oleoductul are o capacitate de 1,5 milioane de barili pe zi. Capacitatea ar putea atinge 1,8 milioane de barili, potrivit oficialului din EAU. Emiratele Arabe Unite produc în prezent circa 2,5 milioane de barili pe zi. Construcţia oleoductului, care a demarat în 2008, a costat 2,36 de miliarde de euro. A fost întârziată în mai multe rânduri de tensiunile apărute cu regimul de la Teheran. Ar fi trebuit să devină operaţională la 1 ianuarie 2011.

Noi tensiuni vor urma după ce diplomaţi europeni au anunţat că statele UE s-au pus de acord pentru a impune Iranului un embargo asupra exporturilor de petrol către UE. Iar Statele Unite au anunţat la rândul lor că vor răspunde prin forţă dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Ormuz.

Întrebat însă ce măsuri ar lua guvernul său dacă Iranul ar închide strâmtoarea, ministrul a preferat să se eschiveze: "Cine a zis că strâmtoarea Ormuz va fi închisă?".

Analiştii economici citaţi de Reuters spun însă că e vorba de o nouă amânare şi că va adăuga îngrijorări suplimentare statelor care depind de importurile de aur negru din Golful Persic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite