Noua strategie militară a lui Obama: o armată mai “suplă”. Cu cel puţin 450 de miliarde de dolari mai "suplă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA a anunţat reduceri de cheltuieli la Pentagon. El promite însă că, şi cu o armată mai mică, America tot îşi va păstra supremaţia militară.

image

Armata SUA va deveni mai suplă, pe măsură ce accentul va fi mutat pe zona Asia-Pacific, a anunţat preşedintele Barack Obama, la Pentagon. Mii de soldaţi vor fi probabil concediaţi, de vreme ce Pentagonul va trebui să facă reduceri de cheltuieli dfe 450 de miliarde de dolari în următorii zece ani, scrie BBC. Obama a explicat că "valul războaielor" bate în retragere şi că SUA îşi vor menţine oricum supremaţia militară în lume.
Liderul de la Casa Albă a precizat că strategia e "inteligentă" şi că stabileşte clar priorităţile. "Da, valul de războaie bate în retragere. Dar întrebarea la care răspunde această strategie este de ce fel de armată vom avea nevoie după ce războaiele lungi din ultimul deceniu se vor termina. Şi azi mergem mai departe, de pe o poziţie de forţă", a declarat liderul american.

Noua strategie militară trebuie să fie în primul rând configurată în funcţie de tăierile de buget: 450 de miliarde în următorii zece ani plus încă 500 de miliarde în cazul în care Congresul decide reduceri şi mai mari. Anunţul vine la câteva săptămâni după ce SUA au încheiat oficial misiunea din Irak. Timp de mai bine de zece ani, după atentatele de la 11 septembrie, cheltuielile militare au tot sporit, de la an la an.

"Fără îndoială, vor fi unii care vor spune că reducerile de cheltuieli sunt prea mari. Alţi vor spune că sunt prea mici. Dar vă sfătuiesc să ne amintim ce a zis cândva preşedintele Eisenhower - că fiecare propunere trebuie cântărită în lumina unei probleme mai ample: nevoia de a menţine echilibru în şi între programele naţionale", a pledat Obama.

Irakul şi Afganistanul au fost principalele "găuri negre" ale SUA în materie de apărare, înghiţind sute de miliarde şi obligând armata să facă mii de angajări. Accentul în viitor va fi pus pe parteneriatul cu forţele armate străine şi pe consilierea militarilor străini.

"Armata şi puşcaşii marini vor primi cele mai dure lovituri", crede Andrew Krepinevich, preşedintele Centruluo pentru Strategii militare şi bugetare, citat de "USA Today". În schimb, numărul celor din Forţele Speciale, care pot antrena trupele străine, va creşte.
Noua strategie se referă şi la necesitatea de a contrabalansa influenţa în creştere a Chinei în zona Pacificului.
"Ne vom consolida prezenţa în Asia Pacific, iar reducerile bugetare nu se vor face cu preţul pierderii acestei regiuni critice", a precizat preşedintele american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite