VIDEO Cum arată dineul de stat dat de Obama în cinstea lui Cameron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama a deschis seria de toasturi cu un citat din Winston Churchill, deşi ar fi dorit să reziste tentaţiei. Preşedintele SUA şi soţia sa, Michelle, au organizat un dineu la Casa Albă pentru oaspeţii lor britanici - premierul David Cameron şi soţia sa, Samantha.

Dineul a fost ticsit de vedete de tot felul - de la cele politice până la cele hollywoodiene. Pe lista de 362 de oaspeţi s-a aflat actorul George Clooney, jucătorul de golf Rory McIlroy şi editorul revistei "Vogue", celebra Anna Wintour. Obama a destins atmosfera încă de la început cu o glumă, spunând că şi-ar dori să fie primul preşedinte american care să nu-l citeze pe Winston Churchill în timpul vizitei unui premier britanic, dar că până la urmă nu a rezistat tentaţiei, scrie "The Telegraph".

"Era decembrie 1941 şi atacul de la Pearl Harbor a determinat într-un final America să intre în război alături de prietenii noştri britanici. Şi acestea au fost cuvintele pe care Sir Winston le-a rostit noilor săi aliaţi americani: "Cel care nu vede scopul măreţ creat aici căruia noi avem doar onoarea să îi fim umili servitori credincioşi înseamnă că are un suflet orb". Aşa că aş vrea să ridic paharul. Pentru Majestatea Sa Regina, cu ocazia Jubileului de diamant. Şi pentru prietenii noştri dragi David şi Samantha şi pentru scopul măreţ şi construirea alianţei noastre. Fie să îi rămânem acum şi întotdeauna servitori credincioşi", a spus Obama.

Liderul de la Casa Albă l-a lăudat pe Cameron pentru că este "genul de aliat pe care îl vrei alături". "I-am văzut angajamentul în favoarea drepturilor omului în cursul operaţiunilor din Libia. L-am văzut decis să rezolve probleme, fie că e vorba de punerea pe picioare a economiei sau de succesul misiunii din Afganistan", le-a mai spus preşedintele SUA invitaţilor.

Cameron i-a răspuns pe măsură. "Nu poţi alege circumstanţele în care trebuie să negociezi cu un anumit preşedinte sau premier şi nu poţi alege liderii cu care trebuie să lucrezi. Dar tot ce pot spune e că e o plăcere să lucrezi cu cineva care are valori morale puternice, raţiune limpede şi decenţă, în cadrul acestei sarcini de reînnoire a marii noastre alianţe construite pentru ziua de mâine şi pentru generaţiile ce vor urma. Şi cu asta, propun un toast. Preşedintelui, Primei Doamne şi poporului american", a spus David Cameron.

Schimb de glumiţe

Cei doi lideri au făcut şi un mic schimb de glume. "Când ne-am întâlnit acum doi ani, am făcut schimb de beri din oraşele noastre natale. Apoi, într-o relatare se spunea că David Cameron şi Barack Obama şi-au cimentat relaţia specială ciocnind sticle", a spus, zâmbind, Obama. El a admis totuşi că există armonie între americani şi britanici, chiar dacă liderii lor au tradiţii politice diferite - democratic liberală, respectiv conservatoare.
Cameron s-a simţit şi el nevoit să răspundă cu o glumă. A îndreptat-o însă spre Prima Doamnă, Michelle Obama.

"Ştii, Michelle, sunt sigur că, la fel ca şi soţia mea Sam, te întrebi adesea ce face soţul ţău când iese seara cu băieţii. Deci poate ar trebui să spun adevărul despre ce s-a întâmplat aseară. Am fost la un meci de baschet şi am avut o discuţie ca de la bărbat la bărbat. Barack a încercat să ma confuzeze vorbindu-mi de turnee de baschet, dar mi-am asigurat spatele, ducându-l uşor către o discuţie despre regulile cricket-ului".

Ce au discutat Obama şi Cameron

Vizita lui Cameron este cea de-a doua vizită oficială de când a preluat şefia cabinetului britanic, în 2010. Potrivit unor surse citate de Reuters, premierul britanic şi preşedintele american au discutat să-şi pună la bătaie rezervele de petrol - un prim semn că Obama testează comunitatea internaţională pentru a face eforturi comune în vederea stabilizării creşterii preţului la carburanţi. Creşterea preţului barilului de petrol i-a adus o scădere în sondaje, în condiţiile în care mai sunt câteva luni pâna la alegeri (noiembrie).

Întrebat pe această temă, un oficial din administraţia Obama a precizat că "nu s-a ajuns la niciun acord. Vom continua să lucrăm împreună pentru a rezolva probleme ce ţin de securitatea energetică şi preţul la petrol", scrie Reuters. Preţul barilului de petrol a crescut cun 16% anul acesta, atât din cauza sancţiunilor impuse Iranului, care au sufocat exporturile de petrol, cât şi oprirea exporturilor dinspre producători mai mici precum Sudan şi Siria.

În conferinţa de presă comună susţinută miercuri, cei doi lideri şi-au afirmat angajamentul pentru misiunea NATO din Afganistan şi au negat informaţiile că ar lua în considerare o retragere accelarată. În ceea ce priveşte Siria, liderul britanic şi cel american au căzut de acord că o acţiune militară ar fi prematură, relatează USA Today.

VEZI AICI cum au fost îmbrăcate soţiile liderilor şi cine a cântat la petrecere

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite