Un britanic la Curtea yankeului: trei zile de exerciţii de imagine pentru Cameron şi Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita premierului britanic David Cameron în Statele Unite a produs mai mult rezultate de imagine decât soluţii pentru marile probleme.

Vizita de trei zile a premierului britanic în SUA s-a încheiat ieri, cu un omagiu adus victimelor atentatelor de pe 11 septembrie. Rămân în urmă însă multe fotografii - multe făcute publice de Casa Albă chiar înainte de plecarea oaspetelui, laude reciproce, multe zâmbete şi bătăi prieteneşti pe spate.

La meciul de baschet din Ohio

Cameron însuşi reuşeşte să rămână cu imaginea singurului şef de guvern pe care Obama l-a invitat în al său Air Force One pentru a zbura împreună. (în timp ce Sarkozy a căpătat de la Obama doar un hamburgher în valoare de patru dolari, glumeşte "Daily Mail"). Dar şi Cameron a avut parte de delicii culinare de duzină - hotdog la meciul de baschet la care a mers împreună cu liderul de la Casa Albă.

Împreună, în Air Force One

La sfârşitul vizitei, Cameron, deşi conservator, nu a ezitat să dea o mână de ajutor gazdei sale de orientare democrată. Într-un discurs comentat şi criticat peste Ocean, Cameron a pledat pentru o realegere a lui Obama şi l-a comparat pe acesta cu Theodore Roosevelt, fostul preşedinte american văzut ca unul dintre cei mai mari reformatori ai Americii.

Vizita, imortalizată în Cartea de oaspeţi

Cameron consideră că Obama a resetat autoritatea morală din întreaga lume liberă.
Şi Obama l-a gratulat pe premierul britanic cu diverse laude mari şi mici, de la angajementul pentru drepturile omului în Libia şi până la felul în care el şi soţia sa, Samantha, au ştiut să se dedice fiului lor cu handicap sever, Ivan, care a murit în 2009.

Puţin mai serioşi, înaintea unui discurs

"Este genul de aliat pe care ţi-l doreşti alături, şi la bine, şi la rău", a explicat Obama despre oaspetele său.

Obama şi Cameron pe peluza Casei Albe

"Barack, e o onoare să spun că îmi eşti aliat, partener şi prieten", i-a replicat liderul britanic.
Casa Albă a făcut publice joi o serie de fotografii care subliniază relaţia specială dintre cei doi lideri. Cameron a fost criticat chiar de propriul partid însă că nu s-a întâlnit cu niciunul din candidaţii republicani la preşedinţia SUA. "Când Obama a venit în vizită în Marea Britanie, înainte de alegeri, a fost curtenitor şi s-a întâlnit şi cu liderul opoziţiei de atunci - David Cameron", a explicat parlamentarul conservator Nadine Dorries.

La o şuetă, pe verandă
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite