VIDEO Asasinul de la Universitatea din Oakland: “Încolonaţi-vă şi vă voi ucide pe toţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de origine coreeană s-a prefăcut că asistă la cursuri, s-a ridicat şi a început să tragă în toţi cei care îi ieşeau în cale. Din 1997 şi până în prezent, sute de oameni au murit în incidente violente petrecute în instituţiile de învăţământ din SUA.

Citeşte şi:
VIDEO Atac armat într-o universitate din California, soldat cu cel puţin şapte morţi

Un fost student al Universităţii din Oakland e deja în custodia poliţiei, fiind suspectat că este autorul carnajului de acum câteva ore. One L.Goh are 43 de ani şi este de origine coreeană, scrie "Los Angeles Times", citând poliţia locală. Oamenii legii nu au precizat însă dacă e vorba de Coreea de Sud sau Coreea de Nord. Bărbatul a intrat înarmat într-o sală a Universităţii Oikos (de infirmiere), aparent, pentru a participa la un curs, şi a început să tragă în toţi cei se aflau în sală.

"S-a ridicat şi a început să tragă", spune şeful poliţiei din Oakland, Howard Jordan. Apoi a ieşit din sala de cursuri şi şi-a continuat atacul. "S-au auzit împuşcături în toată clădirea", spune şeriful.

Baricadaţi în săli, cu luminile stinse

Paul Singh, fratele unei studente rănite, a povestit Reuters că ucigaşul i-a terorizat pe studenţi înainte de a-i împuşca: "Încolonaţi-vă şi vă voi ucide pe toţi". Tashi Wangchuk a declarat pentru AP că soţia sa, de asemenea studentă, a închis uşa sălii de curs când a auzit împuşcături şi a stins lumina. Asasinul "s-a izbit de uşă de câteva ori încercând să o deschidă, apoi a început să tragă şi a spart geamul uşii înainte de a pleca mai departe", spune tânărul.

În momentul în care suspectul a intrat înarmat, în universitate se aflau circa 35 de studenţi. Mulţu au procedat la fel ca soţia lui Tashi Wangchuk şi s-au închis în săli, ceea ce a făcut mult mai dificilă sarcina poliţiei de a evacua imobilul şi de a ajunge la răniţi. Trupurile celor ucişi blocau şi ele uşile, spune şeriful, citat "LA Times". Cinci studenţi au murit în universitate, alţi doi au murit după ce au ajuns la spital cu răni grave.

Goh a fost arestat la circa o oră după măcel, în faţa unui supermarket din oraşul Alameda. Martorii oculari au indicat că Goh a spus unui agent de pază de la supermarket că a împuşcat câţiva oameni şi că vrea să vorbească cu un poliţist.

Poliţia nu ştie încă dacă asasinul avea în vizor anumiţi studenţi şi care i-au fost motivele. Se ştie că nu a mai reuşit să termine facultatea, dar nu se ştie dacă a fost exmatriculat ori a renunţat el însuşi.Universitatea Oikos este o instituţie de învăţământ de nişă. Doar câteva sute de studenţi învaţă acolo, majoritatea sunt coreeni şi au ore de studiu al Bibliei, de muzică şi cursuri pentru asistenţă.

CRONOLOGIE
Puzderie de incidente violente în universităţile din SUA

Atacul produs luni într-o şcoală din Oakland, la periferia San Francisco (California, vest), se adaugă unei lungi liste de crime comise în instituţiile şcolare americane din 1997, relatează AFP, preluat de Mediafax. Unul dintre cele mai grave a fost măcelul de la Universitatea Virginia Tech. Atunci, 32 de persoane au fost ucise, inclusiv un profesor de origine română, Liviu Librescu.

-1 octombrie 1997: Pearl, Mississippi - Luke Wooddham, în vârstă de 16 ani, deschide focul în incinta şcolii sale, provocând moartea a doi elevi şi rănind alţi şase după ce a ucis-o pe mama sa. În prezent ispăşeşte o sentinţă cu închisoarea pe viaţă.

-1 decembrie 1997: Paducah, Kentucky - Michael Carneal, în vârstă de 14 ani, deschide focul în timpul unei slujbe din şcoala sa. Trei elevi sunt ucişi, iar alţi cinci sunt răniţi. Carneal este închis pe viaţă.

-24 martie 1998: Jonesboro, Arkansas - Doi elevi de 11 şi 13 ani deschid focul în timpul unei pauze, după ce declanşează alarma de incendiu pentru a-şi determina colegii să iasă din clasă. Patru elevi şi un profesor sunt ucişi. Autorii vor sta închişi până la vârsta de 21 de ani.â

-21 mai 1998: Springfield, Oregon - Kip Kinkel, de 15 ani, ucide cu armă de foc doi colegi şi răneşte alţi 25 după ce şi-a ucis părinţii. Este condamnat la 12 ani de închisoare.

-20 aprilie 1999: Littleton, Colorado - Eric Harris, în vârstă de 18 ani, şi Dylan Klebold, de 17 ani, ucid prin împuşcare 12 elevi ai liceului din Colombine şi un profesor, apoi se sinucid.

- 10 august 1999: Los Angeles, California - Un bărbat deschide focul într-o grădiniţă evreiască, ucigând trei copii şi doi adulţi. Acesta este condamnat la închisoare pe viaţă.

-5 martie 2001: Santee, California - Un tânăr în vârstă de 15 ani împuşcă mortal doi colegi şi răneşte alte 13 persoane în incinta liceului, în apropiere de San Diego.

-28 octombrie 2002: Tucson, Arizona - Furios deoarece nu a trecut examenele, un elev ucide trei persoane, dintre care doi profesori, în incinta campusului, înainte de a se sinucide.

-21 martie 2005: Red Lake, Minnesota - Cel puţin nouă persoane sunt ucise şi alte şapte rănite prin împuşcare de către un licean care apoi se sinucide.

-2 octombrie 2006: Nickel Mines, Pennsylvania - Un bărbat înarmat pătrunde într-o şcoală a comunităţii Amish şi împuşcă mortal trei copii, rănind alţi opt, dintre care doi au decedat ulterior.

-16 aprilie 2007: Blacksburg, Virginia - Un bărbat înarmat deschide focul în campusul universităţii Virginia Tech, provocând moartea a 32 de persoane.

-8 februarie 2008: Baton Rouge (Louisiana, sud) - O studentă deschide focul într-un institut tehnic, provocând moartea altor doi studenţi, după care se sinucide.

-14 februarie 2008: Dekalb (Illinois, nord) - Un tânăr deschide focul în fostul său campus, provocând cinci morţi şi circa 15 răniţi, după care întoarce arma împotriva sa.

-12 februarie 2010: Huntsville (Alabama, sud) - O profesoară deschide focul într-o universitate, ucigând trei persoane şi rănind alte trei, după ce nu a fost titularizată.

-27 februarie 2012: Chardon (Ohio) - Un adolescent în vârstă de 17 ani deschide focul asupra colegilor săi de liceu, într-o cantină la micul dejun, împuşcând cinci dintre ei. Trei au decedat din cauza rănilor.

Vânzare-record de arme anul trecut

Unul dintre motivele care stau la baza numărului mare de incidente violente este uşurinţa cu care se obţine o armă de foc în SUA şi numărul armelor vândute, în creştere continuă de la an la an.


Americanii au doborât în 2011 recordul la cumpărat arme, în ceea ce pare o creştere neaşteptată a popularităţii armelor de foc date în chip de cadou de Crăciun. Potrivit statisticilor FBI (Biroul Federal de Investigaţii) şi citate de "Telegraph", în decembrie au fost cerute informaţii despre 1,5 milioane de cumpărători de către proprietarii magazinelor de arme. Circa 500.000 de arme au fost vândute în cele şase zile dinaintea Crăciunului. A fost cel mai mare număr de arme vândute într-o singură lună, doborând recordul stabilit în noiembrie. Doar pe 23 decembrie, de pildă, au fost cerute informaţii despre 102.222 de doritori. Iar numărul armelor vândute ar putea fi de fapt mult mai mare dacă fiecare cumpărat a achiziţionat mai mult de o armă.

Din cauza economiei stagnante, spun unii analişti, oamenii au început să se teamă că se vor confrunta cu valuri de infracţiuni şi violenţe. Alţii s-ar teme că vor fi introduse legi mai dure în privinţa cumpărării armelor de foc şi că trebuie să profite cât mai e timp de legislaţia laxă. Extrem de influenta organizaţie National Rifle Association a precizat că oamenii sunt îngrijoraţi că numărul poliţiştilor s-a micşorat din pricina crizei şi vor să fie convinşi că se pot apăra singuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite