Peste 700.000 de nume pe lista suspecţilor de terorism a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista de suspecţi de terorism ţinuţi sub observaţie de guvernul american include peste 755.000 de nume şi continuă să crească, arată un raport guvernamental. Lista, folosită la

Lista de suspecţi de terorism ţinuţi sub observaţie de guvernul american include peste 755.000 de nume şi continuă să crească, arată un raport guvernamental. Lista, folosită la controalele de frontieră, pentru a preveni intrarea în ţară a suspecţilor, s-a extins de la mai puţin de 20 de nume înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001.

Centrul de verificare teroristă (TSC), creat în decembrie 2003 pentru a păstra evidenţa suspecţilor, precizează că, de fapt, cele 755.000 de nume de pe listă reprezintă circa 300.000 de oameni, având în vedere că unele persoane figurează de mai multe ori, sub diferite variante de ortografie a numelui, sau sub pseudonime.

"Există îngrijorări privind înmulţirea rapidă a numelor de pe listă, ceea ce pune sub semnul întrebării calitatea listei", a declarat preşedintele Comisiei de Securitate internă din Senat, Joe Lieberman. Circa 53.000 de persoane de pe listă au fost interogate în ultimii trei ani.

Audiat ieri în Senat, Leonard Boyle, directorul Centrului de Verificare Antitero al FBI-ului, care gestionează lista, a spus că, în anul fiscal 2006, accesul în SUA a fost refuzat în cazul a 269 de cetăţeni străini suspectaţi de terorism.

Raportul guvernamental mai arată că Administraţia pentru Securitatea Transporturilor nu poate preciza câţi oameni de pe listă au reuşit să treacă de controale şi să urce la bordul avioanelor pe rute interne. În plus, datele arată că "un număr de indivizi" de pe listă au reuşit să urce în avioane cu destinaţia SUA şi că mai multe zboruri au fost deviate atunci când oficialii au realizat că aceste persone se aflau la bord.

Potrivit raportului guvernamental, lista nu a fost suficient de bine utilizată nici în sectorul privat, iar unele persoane au aplicat pentru joburi în sectoare sensibile precum cum ar fi fabrici chimice.

Descriind lista drept o capcană pentru oameni nevinovaţi în numele securităţii, Uniunea Americană a Libertăţilor Civile a cerut congresului să intervină. "Cât de siguri ne simţim atunci când guvernul transformă atât de mulţi oameni nevinovaţi în suspecţi?", a spus un reprezentant al organizaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite