Misterul naufragiului, lămurit: căpitanul s-a apropiat prea mult de stânci pentru a "saluta" un prieten de pe insulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul navei de croazieră Costa Concordia a fost acuzat duminică noaptea de procurori că s-a apropiat intenţionat prea mult de coasta stâncoasă a insulei Giglio. Motivul: voia să trimită un mesaj de salut unui prieten de pe insula Giglio.

Procurorii italieni susţin că Francesco Schettino (52 de ani), căpitanul vasului de croazieră, s-a apropiat de coastele insulei într-un "mod stângaci şi neglijent", cauzând astfel coliziunea cu stânci subacvatice, scrie "The Telegraph".

Proprietarii navei Costa Concordia apreciaseră cu doar câteva ore înainte că informaţiile preliminare sugerează că Schettino s-ar face vinovat de "o greşeală umană importantă". Procurorii sunt de părere că Schettino a încercat să facă paradă şi să treacă foarte aproape de insulă "în semn de salut" (la fel ca piloţii de avioane de vânătoare care îşi duc aparatele de zbor foarte aproape de un altul pentru "a-şi face cu mâna"). Potrivit anchetatorilor, Costa Concordia a mai venit foarte aproape de insulă şi a salutat locuitorii printr-un sunet de sirenă prelung.

Tradiţia a luat naştere, se pare, atunci când un fost ofiţer a vrut să-şi salute soţia care trăia pe insulă. Există informaţii că şi ofiţerii de pe Costa Concordia aveau un prieten pe ţărm, la rândul său ofiţer în marina comercială italiană şi au vrut să îl salute în acelaşi fel.

Nava s-a apropiat însă mai mult ca niciodată de ţăm şi a izbit o formaţiune stâncoasă botezată de localnici "Le Scole". Localnicii susţin că nu au mai văzut niciodată ca nava să se apropie atât de mult. De obicei, ambarcaţiunile mari menţin o distanţă de cinci mile.

"Schettino s-a apropiat de insula Giglio într-un mod stângaci şi neglijent. Nava a izbit un recif care a găurit vasul în partea stângă. Vasul s-a înclinat şi a luat foarte multă apă într-un timp scurt - două, trei minute. Căpitanul Schettino se afla la comandă în acel moment. El a fost cel care a ordonat traseul, potrivit informaţiilor de până acum. Iar pe insulă exista cineva care voia să fie salutat de pe navă", spune Franco Verusio, procurorul din Grosseto care conduce ancheta.
Procurorii l-au acuzat pe căpitan şi că şi-a abandonat nava cu mult înaintea ultimului pasager, infracţiune pasibilă de 12 ani de închisoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite