Rusia condamnă mişcarea SUA de a pune rachete în România - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie pe larg despre reacţiile Moscovei la aprobarea de către România a scutului anti-rachetă american. Rusia a atacat decizia SUA şi consideră expansiunea NATO ameninţare naţională, iar ministrul de Externe rus susţine că NATO este un organism ineficient.

Rusia condamnă mişcarea SUA de a pune rachete în România. Rusia a atacat o decizei a Statelor Unite ale Americii de a plasa interceptoare de rachete în România, susţinând că această mişcare periclitează "resetarea" relaţiilor dintre cele două ţări, atât de dorită de Barack Obama, notează The Telegraph. Kremlinul spune că a fost luat prin surprindere de decizia corpului militar român de top de a găzdui interceptoare de rachete US SM-3 şi alt tip de infrastructură militară.

Rusia consideră expansiunea NATO ameninţare naţională. Preşedintele Dmitry Medvedev a aprobat vineri o nouă doctrică militară prin care identifică expansiunea NATO ca fiind o ameninţare naţională, reafirmând dreptul Rusiei de a folosi arme nucleare în cazul în care este ameninţată ţara, scrie Reuters. Doctrina respectivă consideră expansiunea NATO în Europa de Est şi planurile SUA de a crea un scut anti-rachetă în Europa ca pe o ameninţare la securitatea naţională.

Aruncarea momelii către Moscova. O nouă dosctrină militară a intrat în forţă în Rusia. Prevede folosirea armelor nucleare împotriva agresorilor. Cel mai important lucru este cum este perceput o viitoare Europă bazată pe un sistem defensiv american. Pentru Moscova, sistemul subminează securitatea globală şi violează echilibrul actual în ce priveşte folosirea armelor nucleare. Cu acordul României de a găzdui rachete americane, este foarte posibil ca Rusia să ăşi facă cunoscută poziţia sa strategică în dialogul cu Washingtonul, se menţionează în editorialul Kaleej TImes.

Lavrov spune că NATO şi OSCE sunt ineficiente. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a atacat starea curentă a securităţii Europei, numind-o ineficientă şi veche, dar nu a oferit informaţii în ceea ce priveşte un nou tratat pe teme de securitatea. Criticile au venit la o zi după ce Ministerul de Externe şi-a manifestat îngrijorarea în ceea ce priveşte decizia României de a găzdui interceptoare de rachete americane ca parte a unui scut anti-rachetă, parte importantă a relaţiilor Moscovei cu Washingtonul, scrie The Moscow Times.

SUA va dezvolta un scut anti-rachetă în România. Moscova a fost iritată de extinderea Alianţei Nord-Atlantice în zona statelor care făceau odinioară parte din Pactul de la Varşovia şi de-a dreptul înfuriată de promisiunile de includere a Georgiei şi Ucrainei în NATO, state pe care Kremlinul le consideră încă a face parte din sfera ei de influenţă. Noua doctrină militară a Rusiei arată că extinderea NATO în Europa de Est este "principala ameninţare externă care ar putea conduce la o confruntare armată". Documentul a fost aprobat de preşedintele rus Dimitri Medvedev în urmă cu două zile, scrie New American.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite