A murit ultimul rege al Afganistanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnia lui Zaher Shah a fost cea mai lungă perioadă de pace din istoria ţării Fostul rege Mohammed Zaher Shah s-a stins din viaţă, ieri, la vârsta de 92 de ani. Destinul lui a coincis

Domnia lui Zaher Shah a fost cea mai lungă perioadă de pace din istoria ţării

Fostul rege Mohammed Zaher Shah s-a stins din viaţă, ieri, la vârsta de 92 de ani. Destinul lui a coincis cu tragicul destin al ţării sale. Favorabil eliminării vălului islamic din portul femeilor, Zaher Shah a lansat procesul de emancipare al ţării după ce a preluat frâiele puterii. A fost o epocă de calm, când femeile afgane îmbrăcau ţinute occidentale şi frecventau saloanele de ceai din Kabul.

Născut la 15 octombrie 1914, la Kabul, Zaher Shah a aparţinut unei lungi dinastii de conducători paştuni (Paştunii formează una din cele mai mari societăţi tribale din lume, teritoriile lor întinzându-se din nord-vestul Pakistanului până în vestul Afganistanului.

Războinici de temut, ei se revendică de la un strămoş comun, care l-ar fi întâlnit pe profetul Mahomed la Medina - n.r.). A studiat la Kabul, Paris şi Montpellier (Franţa).

La numai 19 ani, Zaher a fost încoronat rege, după ce tatăl său, Mohammad Nadir Shah, a fost asasinat de un student dezechilibrat. Timp de două decenii a rămas în umbră, lăsând administrarea regatului în seama a trei unchi. Din 1953, Zaher a preluat frâiele Afganistanului şi a trecut la modernizarea sa.

S-a sprijinit pe capitalul străin pentru a dezvolta infrastructurile. Perioada în care a domnit este considerată una dintre cele mai stabile şi liniştite din istoria zbuciumată a ţării.

30 de ani de exil în Italia

Realizările lui Zaher au fost remarcabile: a atenuat cenzura, a înfiinţat şcoli şi universităţi, a permis crearea de mişcări politice, a promulgat o nouă Constituţie care limita puterile membrilor familiei regale, a organizat primele alegeri libere din istoria ţării şi a favorizat emanciparea femeilor.
A reuşit chiar să menţină echilibrul între interesele occidentale şi cele sovietice, care se întretăiau în Afganistan.
În 1973, a fost înlăturat printr-o lovitură de stat militară de către cumnatul său, Mohammed Daoud. Zaher a fost nevoit să trăiască următorii 30 de ani în exil, la Roma. În acest timp, Afganistanul a fost invadat de sovietici, a cunoscut rezistenţa mujahedinilor (luptătorii islamici), retragerea trupelor ruse, apoi ascensiunea talibanilor. Între 1994-1996, talibanii au instaurat o dictatură fundamentalistă. În urma atentatelor de la 11 septembrie, SUA au declanşat un nou război, în 2001, şi au răsturnat regimul taliban.

Două secole de dinastie Durrani

La 26 martie 2002, ex-regele Zaher s-a întors în ţară din exil. La 15 iunie 2002,
i s-a decernat titlul onorific de "părinte al naţiunii afgane". Bătrân şi bolnav, nu a mai jucat însă niciun rol pe scena politică. După moartea sa, preşedintele Hamid Karzai, care-i este rudă, a declarat trei zile de doliu naţional. Căsătorit cu Homeira Begum, în 1931, Zaher Shah are şase fii şi două fiice. În urma abdicării sale forţate, s-au încheiat două secole de domnie a dinastiei Durrani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite