A murit "Ceauşeasca" de la Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vilma Espin Guillois, soţia lui Raul Castro, a jucat, decenii de-a rândul, rolul de "primă doamnă" a Cubei Zi de doliu naţional în capitala Cubei. S-a stins din viaţă Vilma Espin

Vilma Espin Guillois, soţia lui Raul Castro, a jucat, decenii de-a rândul, rolul de "primă doamnă" a Cubei

Zi de doliu naţional în capitala Cubei. S-a stins din viaţă Vilma Espin Guillois, soţia lui Raul Castro, preşedinte interimar al acestei ţări de când fratele său, "el lider maximo" Fidel, s-a îmbolnăvit în urmă cu aproape un an. Simbol al revoluţiei, "eroina luptătoare" a fost prima doamnă neoficială a insulei, deoarece Fidel Castro nu şi-a făcut niciodată publică viaţa privată. Dalia Soto del Valle, enigmatica sa soţie, nu a avut niciun rol oficial.

Figură emblematică a revoluţiei cubaneze, Vilma Espin a murit luni, la Havana, la vârsta de 77 de ani. Într-un comunicat citit la televiziune, autorităţile au anunţat decesul "remarcabilei luptătoare, neobosită militantă pentru emanciparea femeii şi apărarea drepturilor copiilor". Vilma a fost răpusă de o boală de lungă durată.

Ea a dispărut din atenţia opiniei publice în ultimii trei ani, ceea ce a alimentat zvonurile că ar fi suferit de o maladie incurabilă. Consiliul de stat a declarat zi de doliu naţional.

Steagurile naţionale de pe edificiile publice şi din unităţile militare au fost coborâte în bernă. Potrivit dorinţei defunctei, trupul său a fost incinerat, cenuşa urmând să fie depusă în mausoleul ridicat în Sierra Maestra, leagănul revoluţiei castriste.

Revoluţionară înrudită cu Marx

Vilma Espin este "cel mai important simbol al revoluţiei cubaneze care intră în eternitate, după moartea Celiei Sanchez, una din cele mai apropiate confidente ale lui Fidel Castro, în 1980", scrie presa internaţională. Soţia "numărului 2" din Cuba s-a născut la 7 aprilie 1930, într-o familie înstărită din Santiago de Cuba.

Tatăl ei avea o funcţie importantă în cadrul distileriei de rom Bacardi, înainte de revoluţie.

Mama sa era de origine franceză, fiind înrudită cu socialistul Paul Lafargue, care a fost căsătorit cu fiica lui Karl Marx, Laura. Vilma a participat la manifestaţiile împotriva dictaturii lui Fulgenio Batista, de la sosirea acestuia la putere în 1952.

A studiat la Massachusetts Institute of Technology din SUA, devenind una din primele cubaneze care a obţinut diploma de inginer chimist.

Nume conspirativ: "Deborah"

Îl cunoaşte pe Raul în Mexic, unde se afla în exil împreună cu fratele său, Fidel, pregătind împreună debarcarea în Cuba la bordul iahtului Granma.

La întoarcerea în ţară, Vilma intră în Mişcarea 26 iulie. Participă la "lupta revoluţionară" împotriva lui Batista, sub numele "Deborah".

Se căsătoreşte cu Raul în 1959, după fuga dictatorului. Cumnatul Fidel îi încredinţează sarcina "de a integra femeile în revoluţie". În 1960, Vilma creează Federaţia femeilor cubaneze, pe care o va conduce până la moarte.

Organizaţia numără astăzi 3,6 milioane de membre, respectiv 85% din populaţia feminină a insulei şi militează împotriva analfabetismului şi a malnutriţiei copiilor.

Cea mai influentă femeie din insulă

Ca şi Elena Ceauşescu, soţia ultimului preşedinte al României comuniste, Vilma Espin a optat pentru lupta revoluţionară din tinereţe. Elena a intrat în rândurile PCR-ului, unde l-a cunoscut pe soţul ei, iar Vilma s-a alăturat mişcării revoluţionare, găsindu-şi omul vieţii. Dar, în timp ce Elena României şi-a clădit cariera de inginer chimist şi reputaţia de "savant de renume mondial" pe un eşafodaj de minciuni, cubaneza chiar a studiat serios chimia. Odată cu ascensiunea soţului, Elena a preluat funcţii importante în aparatul de stat şi în conducerea PCR, devenind cea mai importantă femeie din ţară.

Vilma a deţinut şi ea funcţii-cheie: membră a Comitetului Central al Partidului Comunist, apoi a biroului politic şi a consiliului de stat. Elena şi-a însoţit soţul în vizitele din străinătate, dar şi Vilma a primit "sarcina de primă doamnă în călătoriile peste hotare" ale cumnatului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite