Cum se munceşte în Europa şi în restul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sud-coreenii îşi petrec cel mai mult timp la serviciu, în vreme de olandezii au cel mai puţin de lucru, potrivit unui clasament realizat în 32 de ţări dezvoltate Sud-coreenii sunt cea

Sud-coreenii îşi petrec cel mai mult timp la serviciu, în vreme de olandezii au cel mai puţin de lucru, potrivit unui clasament realizat în 32 de ţări dezvoltate

Sud-coreenii sunt cea mai muncitoare naţiune, în timp ce francezii pierd cel mai puţin timp la serviciu, potrivit unui top realizat recent de OECD.

Coreea de Sud este, de departe, ţara unde se lucrează cel mai mult, potrivit unui top realizat de OECD în acest an, între cei 32 de membri ai organizaţiei. Un angajat obişnuit munceşte 2.357 de ore pe an - adică şase ore şi jumătate în fiecare zi, inclusiv în weekend.

Grecia este a doua în clasamentul OECD, cu 2.052 de ore lucrate pe an, fiind urmată de un trio de state est-europene: Cehia, Ungaria şi Polonia. Americanii lucrează şi ei mai mult decât media celor 32 de ţări ale OECD. SUA sunt pe poziţia a noua, cu 1.797 de ore lucrate pe an. Una din ţările vestite pentru săptămâna de lucru redusă, de 35 de ore, este Franţa.

Francezii nu sunt însă cel mai puţin muncitori din UE. La coada listei OECD se află olandezii, care lucrează în medie 1.391 de ore pe an, precedaţi de norvegieni şi germani.

Grecia şi Italia sunt către topul listei, poziţiile 2 şi, respectiv, 8, din cauza numărului mare de cetăţeni care lucrează pe cont propriu. Mexic este pe locul 7 din acelaşi motiv, ca şi din cauza angajaţilor care lucrează la negru, spune Pascal Marianna, expert OECD în analiza problemelor de muncă.

Concedii mai lungi în Europa decât în SUA

În unele ţări, precum Marea Britanie, care ocupă poziţia 20 pe listă, se lucrează destul de multe ore pe săptămână, însă vacanţa este mai mare, mai spune Pascal Marianna. Dar, legal, vacanţele sunt mai lungi în Marea Britanie - 20 de zile, decât în SUA, unde angajaţii primesc numai 10 zile de vacanţă anual.

Francezii primesc cinci săptămâni de vacanţă. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, la nivel mondial, mai puţin de jumătate dintre angajaţi se bucură de securitatea unui salariu regulat.

UE renunţă la limita strictă de 48 de ore

După patru ani de discuţii eşuate, cei 27 de membri ai UE au căzut de acord, în această săptămână, în privinţa derogărilor de la limita maximă de 48 de ore de lucru pe săptămână. Miniştrii muncii şi protecţiei sociale din cele 27 de ţări au decis că patronii pot negocia individual cu angajaţii lor timpul de lucru.

Astfel, în anumite condiţii bine definite, europenii vor putea să aleagă să lucreze până la 60 sau chiar 65 de ore săptămânal.

Decizia a fost luată prin votul "majorităţii calificate". Ţările care au votat împotrivă sunt: Spania, Belgia, Grecia, Ungaria şi Cipru. Decizia finală aparţine Parlamentului European, care va lua în discuţie propunerile în următoarele luni.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) a calificat, marţi, drept "inacceptabil" acordul încheiat de statele membre ale UE. "Vom colabora cu aliaţii noştri din Parlamentul European în legătură cu aceste două măsuri'', a declarat secretarul general al organizaţiei, John Monks, într-un comunicat.

România, între ţările din UE unde se munceşte cel mai mult

Potrivit statisticilor realizate de European Industrial Relations Observatory (EIRO), dintre cele 27 de ţări ale UE, Letonia, România şi Austria sunt cele unde se munceşte cele mai multe ore pe săptămână de către angajaţii full-time.

Este luat în calcul timpul efectiv de lucru, şi nu cel prevăzut în contractele de muncă. Cel mai puţin se lucrează în Franţa, Finlanda şi Belgia.

Europenii muncesc, în medie, cu aproape o oră mai mult pe săptămână faţă de timpul prevăzut în contracte, potrivit EIRO. În medie, în UE, timpul efectiv de lucru este de 39,9 ore pe săptămână, faţă de 38,7 ore - timpul prevăzut în contracte.

În Japonia, excesul de muncă poate duce la "karoshi"

Nu mai este un secret pentru nimeni că japonezii muncesc foarte mult, ca şi faptul că unii dintre ei îşi pierd viaţa din cauza epuizării la lucru. Moartea cauzată de excesul de muncă poartă denumirea "karoshi".

În ciuda eforturilor guvernamentale de a stăpâni fenomenul, creşte numărul deceselor cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă. În cazul în care un deces este considerat "karoshi", membrii familiei victimei primesc despăgubiri în valoare de 20.000 de dolari pe an de la guvern şi uneori până la un milion de dolari de la compania în care acesta a lucrat.

Niponii sunt crescuţi în cultul muncii şi ajung să considere firma în care lucrează ca pe o familie. Pentru a-i asigura succesul, rămân, voluntar, nenumărate ore peste program. Există cazuri în care angajaţii lucrează întreaga zi: merg acasă să facă o baie şi să-şi tragă sufletul, după care se întorc la serviciu.

În general, niponii merg la cantină, la prânz, după care dorm o jumătate de oră în săli speciale de odihnă sau se mulţumesc să-şi sprijine capul pe un airbag de birou, inventat de o firmă din Kobe. (Arina Avram)

Măsuri pentru eficientizarea lucrului în Statele Unite

Autorităţile din oraşul Birmingham (Alabama) au decis ca, de la 1 iulie, să reducă săptămâna de lucru la patru zile, iar ziua de lucru să aibă 10 ore. Măsura îi vizează pe cei 2.400 de angajaţi municipali şi, peste câteva luni, va fi aplicată, de asemenea, poliţiştilor şi pompierilor.

Potrivit responsabililor locali, noul program va permite salariaţilor să economisească o jumătate de milion de dolari pe an. Alte oraşe din Nevada, California, Arizona şi întreg statul West Virginia iau în calcul aceeaşi măsură.

Pauză pentru siestă

În ultimii ani, mai multe studii - inclusiv cercetări efectuate de experţi de la NASA - au arătat totuşi că eficienţa la serviciu poate fi sporită dacă angajaţii beneficiază de 40 de minute de odihnă după masa de prânz. Astfel, companiile private şi de stat au introdus siesta în programul lor.

Mai există însă firme în care angajaţii muncesc în continuare fără odihnă, mănâncă din mers şi acordă puţin interes aspectelor estetice, spun analiştii.

Cu copilul la birou

Peste 80 de companii din SUA permit angajaţilor să-şi aducă odraslele la serviciu, transmite CNN. De exemplu, la firma de publicitate T3 din Austin (Texas), o companie cu cifra de afaceri de 261 de milioane de dolari care are clienţi de prestigiu - cum ar fi Marriott şi Microsoft -, părinţii îşi pot aduce zilnic copiii la birou, până când micuţii ajung la vârsta de circa nouă luni.

50 de copii şi-au petrecut deja primele luni de viaţă la birou împreună cu mamele sau taţii, care adesea aduc leagăne sau jucării. Numărul companiilor ce permit părinţilor să-şi aducă bebeluşii la serviciu a crescut cu 29% anul trecut. Analiştii arată că măsura întăreşte fidelitatea angajatului faţă de firmă. În plus, sondajele au arătat că prezenţa bebeluşilor la locul de muncă nu supără pe nimeni, dimpotrivă, creează o atmosferă mai veselă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite