Minerii blocaţi într-o mină din Chile ar putea fi scoşi de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 33 de mineri din Chile blocaţi în subteran, la o adâncime de 700 de metri, din 5 august, au fost anunţaţi că salvarea lor ar putea dura mai multe luni şi au reacţionat bine, a declarat ministrul chilian al Sănătăţii, Jaime Manalich.

Oficialii au amânat să îi informeze pe mineri că ar putea veni Crăciunul până vor fi eliberaţi, pentru că se temeau că, dacă aceştia vor afla, vor înnebuni, informează The Guardian.

Până acum echipele de salvare le-au trimis minerilor haine, medicamente, jocuri, apa şi mâncare printr-o sondă de diametrul unui grapefruit. Tot astfel, minerii au reuşit să comunice cu famiile lor prin scrisori.

În prezent, autorităţile pun la punct un program de exerciţii şi recreere, pentru ca oamenii să rămână în formă în lunile următoare. De altfel, ei trebuie să fie în formă pentru a putea fi scoşi prin tunelul cu diametrul de 66 de centimetri care este săpat pentru a-i salva.

"Am putut să le spunem că nu vor fi salvaţi înainte de Ziua Independenţei Chile, 18 septembrie şi că sperăm să îi scoatem înainte de Crăciun. Deşi au primit calm vestea, este posibilă "o perioadă de depresie, angoasă şi stare proastă severă", a avertizat Manalich.

Duminică dimineaţă, una dintre sondele care săpa în subteran pentru a găsi minerii a ajuns la 20 de metri de adopostul subteran, aflat la circa 700 de metri sub pământ. Salvatorii urmau să trimită prin gaura strâmtă săpată de sondă tuburi de plastic subţiri cu alimente, geluri de hidratare şi echipament de comunicaţie. În adâncurile minei sunt depozite de apă şi guri de ventilare care, foarte probabil, i-au ajutat pe mineri să supravieţuiască.
Guvernul declarase la începutul lunii că şansele să mai găsească minerii în viaţă sunt mici. După accident, preşedintele i-a demis pe şefii agenţiei care se ocupă de minerit şi a cerut reformarea aceasteia.

Minerii, care au pierdut aproximativ 10 kg fiecare, s-au plâns de dureri de stomac, din cauza dietei ce constă din două linguri de ton, o gură de lapte şi jumătate de biscuit la fiecare 48 de ore. Capsule mici cu alimente, apă şi oxigen pot fi trimise, dar va dura luni de zile până când se va săpa un tunel prin care oamenii să poată fi scoşi afară, unul câte unul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite