15 miliarde de dolari rătăciţi de SUA în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma cheltuită nu poate fi justificată de Pentagon Departamentul american al apărării nu are documente justificative pentru circa 15 miliarde de USD destinaţi cumpărării de arme,

Suma cheltuită nu poate fi justificată de Pentagon

Departamentul american al apărării nu are documente justificative pentru circa 15 miliarde de USD destinaţi cumpărării de arme, vehicule, echipament de construcţii şi servicii de securitate în Irak, arată un raport.

Inspectorul general al Departamentului de Apărare al SUA a revizuit recent contracte în valoare totală de 8,2 miliarde USD, proveniţi din contracte finanţate de contribuabilii americani. Din această sumă, 7,7 miliarde USD nu au putut fi justificaţi de Pentagon.

În plus, armata SUA "a făcut plăţi comerciale de 1,4 miliarde USD, în lipsa documentaţiei minime pentru validarea cheltuielilor, cum ar fi rapoarte de primire redactate corespunzător, chitanţe şi vouchere", potrivit adjunctului inspectorului general al Pentagonului, Mary Ugone, audiată în Congres. Alte plăţi făcute de armată, în valoare de 6,3 miliarde de dolari, au îndeplinit criteriile pentru efectuarea plăţilor, dar nu au respectat alte cerinţe ale regulamentelor, a spus ea.

"Adunând aceste sume, inspectorul general a constatat că Departamentul de Apărare nu poate justifica circa 15 miliarde USD", a spus congresmenul Henry Waxman, citat de AFP. El a adăugat că, într-unul din cazuri, "o plată de 320 milioane USD a fost făcută în bani lichizi, cu numai o singură semnătură".

O parte din averea Irakului, de negăsit

Pentagonul a mai descoperit că au dispărut bunuri irakiene în valoare de 1,8 miliarde de dolari, ce fuseseră îngheţate după cucerirea Bagdadului. Nici pentru ele Pentagonul "nu are niciun fel de justificare", potrivit lui Waxman.

Membrii Congresului au criticat Pentagonul, spunând că este vorba despre "o gafă contabilă şocantă".

Dezvăluirile au generat indignare şi teama de existenţa unor fraude şi risipe masive în sistemul de contractare al Pentagonului. Potrivit unui alt raport, din 2007, alte cinci miliarde USD cheltuiţi pentru sprijinirea forţelor de securitate irakiene nu au putut fi justificaţi corespunzător.

Pentagonul a primit până în prezent 492 miliarde USD pentru a susţine operaţiunea "Libertatea Irakului", potrivit lui Ugone.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite