După Marea Migraţie, Marea Reîntoarcere: negrii americani se întorc în Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele recensământului din 2010 arată că în prezent 60% din populaţia de culoare a Americii trăieşte în 10 state americane. Şase din ele se află în sud. Circa 17% din afro-americanii care trăiau în Nord au plecat.

Şase milioane de afro-americani au plecat din sudul SUA între 1915 şi 1970, din cauza segregării rasiale. Majoritatea au ajuns în oraşele mari din Nord, precum Chicago, Philadelphia, New York, Detroit, Los Angeles. Şi-au găsit locuri de muncă în fabricile de automobile ori la diverse ateliere de manufactură. Au prins rădăcini, şi-au întemeiat familii şi au oferit copiilor lor oportunităţi la care nici nu puteau visa în Sud.

Astăzi, după ce au trecut câteva generaţii, populaţia de culoare a Americii începe să refacă traseul. În sens invers. Costurile tot mai mari ale vieţii, criminalitatea în creştere în oraşele din Nord, tot mai puţine oportunităţi de angajare îi determină să se întoarcă la "rădăcini". Fenomenul a fost observat de sociologi şi de cercetătorii care au studiat procesele migraţioniste, potrivit Huffington Post.

Pe parcursul anilor ‘40, de exemplu, 1,5 milioane de negri au migrat către Nord. Între 2000 şi 2010, un număr estimat la 1.336.000 de negri s-au întors în Sud, potrivit Institutului Brookings, care a compilat cele mai recente informaţii date ale recensământului din SUA.
Fenomenul este ilustrat cu exemplul unui octogenar care trăia, până nu demult, în Chicago. În urmă cu 70 de ani, când era încă un copil, James Middleton trăia însă în Lambert, statul Mississippi. Un alb a împuşcat şi ucis un negru care era chiar lângă el. Violenţele şi inechităţile i-au determinat familia să se mute la Chicago, unde exista deja o reţea de rude, prieteni şi alţi migranţi negri.

Noua demografie

În toate statele americane care altădată erau nişte magneţi pentru populaţia de culoare, precum Illinois, Michigan, New York, California se observă un declin al acestei populaţii. În Chicago se observă cel mai bine - 17% din populaţia de culoare a plecat, în decurs de zece ani. Nici măcar în Harlem (New York) populaţia nu mai e majoritar afro-americană.

De acum, Atlanta (statul Georgia, sud) devine oraşul cu cea mai numeroasă populaţie neagră, după New York. Numărul negrilor din Atlanta a crecut cu 474.000, în ultimii zece ani. În Dalas, au venit 234.000 în aceeaşi periaodă, iar în Houston - 215.000. În prezent, 57% din populaţia de culoare a ţării trăieşte în Sud. Raportul s-a schimbat din nou.

Fug de aceleaşi probleme ca şi bunicii lor: sărăcie şi violenţă. Mulţi se pensionează şi se întorc la casele pe care le-au lăsat în Sud sau îşi reclamă pământul pe care nu l-au vândut niciodată.
"Cei mai mulţi din oamenii pe care îi cunosc au plecat în Sud. Înăuntrul lor, nu s-au considerat niciodată locuitori ai oraşului Chicago", spune Williams, o negresă de 51 de ani născută în Chicago. "Au trăit fizic aici, dar de fapt, au considerat doar Sudul adevărata casă", mai explică Williams. Însă şi fiica ei de 20 de ani, plecată la studii în Lorman, Mississippi, a decis să rămână în Sud, pentru că "viaţa acolo e mult mai uşoară".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite