FOTOGALERIE Ploaie de stele căzătoare în Europa: Cel mai frumos spectacol de meteoriţi din ultimii zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din Europa se va putea observa cel mai bine spectacolul ploii de meteoriţi, ce ar putea fi cea mai frumoasă din ultimii 10 ani. Până la 800 de meteoriţi pe oră ar putea fi văzuţi în cadrul evenimentului celest botezat "Ploia Draconidelor"

Dacă şi vremea o va permite, în această noapte europenii vor fi martorii unui spectacol celest rar : o ploaie de stele căzătoare, de o intensitate mai mare decât în mod normal - de până la 800 de meteoriţi pe oră, relatează "Le Figaro". Un fenomen de zece ori mai intens decât "ploaia Perseidelor", ce are loc în timpul verii. Şi nu va fi nevoie de telescop. Spectacolul este provocat de tercerea Pământului prin norul de praf lăsat în spaţiu de trecerea cometei 21P/Giacobini-Zinner (care trece prin apropierea Terrei o dată la şase ani şi jumătate).

FOTOGALERIE "Concerul" Draconidelor
Dă click pe fotografie pentru a vedea imaginilie mărite.


“Concertul” Draconidelor “Concertul” Draconidelor “Concertul” Draconidelor



Numele fenomenului observabil azi a fost botezat "Ploaia Draconidelor", deoarece dârele luminoase lăsate de intrarea în atmosferă a prafului cosmic pare să provină din constelaţia Dragonului, vizibilă în emisfera nordică. Jérémie Vaubaillon, specialist în meteoriţi, de la Institutul francez de mecanică cerească, a explicat că vor fi două "vârfuri de activitate" în această seara, primul către orele 19.00 (ora 20, ora României) şi al doilea către orele 22 (23, ora României). Primul va fi destul de greu de observat, fiind destul de devreme, nu la mult timp după apus, dar al doilea va fi uşor de văzut, în ciuda Lunii ce va răsări la acea oră şi care va fi destul de "luminoasă".

Un asemenea fenomen nu se va repeta în următorii 40 de ani. Despre Draconide nu se vorbeşte prea mult în mod normal, deoarece nu sunt foarte spectaculoase, în ultimele dăţi fiind vorba de doar 10 meteoriţi pe oră. Au fost însă şi Draconide spectaculoase, precum cele din 1933 şi 1946, când astronomii au înregistrat 10.000 de meteoriţi pe oră, adică 3 pe secundă. În 1933, un astronom irlandez povestea că avea impresia "că a început să ningă".

“Concertul” Draconidelor
“Concertul” Draconidelor
“Concertul” Draconidelor
“Concertul” Draconidelor
“Concertul” Draconidelor
“Concertul” Draconidelor
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite