Un meteorit a îmbolnăvit peruanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma impactului cu solul , "Micul Apophis" a provocat un crater de 30 de metri diametru Panică în rândul populaţiei din regiunea Puno (Peru), situată în apropiere de frontiera cu

În urma impactului cu solul , "Micul Apophis" a provocat un crater de 30 de metri diametru

Panică în rândul populaţiei din regiunea Puno (Peru), situată în apropiere de frontiera cu Bolivia şi de Lacul Titicaca, la 950 de kilometri sud-est de capitala Lima. Locuitorii din zonă au mărturisit că au văzut un obiect - care li s-a părut că semăna cu o stea - căzând din cer şi că au auzit un zgomot asurzitor declanşat la ciocnirea acestuia cu pământul.

Obiectul luminos s-a zdrobit de sol cu puţin timp înainte de miezul nopţii în localitatea Carancas. Potrivit unor surse din Direcţia Teritorială de Poliţie, în momentul impactului s-a auzit un zgomot puternic care părea că ar proveni de la un avion prăbuşit. Martorii au observat pe cer un obiect în flăcări, ce a produs o explozie şi a lăsat urme de materie calcinată.

Nu a făcut victime omeneşti, dar se cercetează dacă resturile descoperite ar putea fi de la animale care se aflau în zonă şi ar fi putut să moară carbonizate. În luna iunie, un alt presupus meteorit a căzut în provincia peruană Arequipa, din sudul ţării, producând alarmă în rândul populaţiei. Potrivit lui Modesto Montoya, membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe, în această ţară andină cad destul de frecvent meteoriţi.

Misterioase probleme respiratorii şi digestive

Locuitori din zona în care a căzut corpul suspect au început să prezinte tulburări respiratorii şi digestive. Echipe de specialişti au ajuns deja în zonă. Ei spun că, în urma impactului, s-a format un crater de 30 de metri diametru şi adâncime de şase metri. Craterul este plin de apă fierbinte cu miros puternic, care a afectat comunităţile vecine.

Circa 500 de familii s-au plâns de stări de vomă, ameţeli, cefalee şi stare generală proastă. Cel puţin 12 persoane au fost tratate de vertij. Şase poliţişti, care au fost la faţa locului pentru a colecta probe din solul din apropierea craterului, au fost afectaţi. A fost necesar să fie puşi la aparate de respiraţie artificială şi să le fie combătută urgent o stare de deshidratare.

Mostrele recoltate vor fi analizate în laborator la Lima, unde există mijloace tehnologice adecvate, şi se speră că rezultate edificatoare vor fi gata în şapte zile. O echipă de medici şi de asistente a fost trimisă în regiune pentru a acorda ajutor persoanelor care au reclamat probleme de sănătate cauzate de meteorit. Locuitorii din zonă sunt foarte îngrijoraţi de cele întâmplate. Ei se tem de izbucnirea unei boli misterioase provocate de bucăţile de plumb şi argint desprinse din meteoritul care s-a zdrobit de sol.

Sfârşitul planetei ar putea veni din cer

Teama de corpuri cereşti care ar putea lovi Terra a început să crească în ultima vreme în rândul pământenilor.
S-a descoperit că un asteroid de 400 de metri diametru se îndreaptă spre planeta noastră. "Distrugătorul" MN4 va trece de două ori pe lângă Pământ, în 2029 şi 2036. Omenirea este înspăimântată şi face deja planuri pentru a devia cursul asteroidului supranumit Apophis, înainte de a fi prea târziu.

Cu toate că s-au făcut calcule ce atestă micşorarea riscului ca acesta să intre în coliziune cu Terra, faptul că riscul nu este zero dă încă frisoane. În caz de impact, distrugerile ar fi imense. Dacă ar cădea în ocean, ar da naştere unui tsunami înspăimântător. Dacă ar lovi solul, ar degaja o energie echivalentă cu 400 de megatone, imens, având în vedere că bomba de la Hiroshima, din 6 august 1945, a produs o energie de 15 kilotone.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite