Merkel vrea să-şi impună ministrul de Finanţe în fruntea Eurogrupului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa s-ar alege, la schimb pentru sprijinul acordat lui Schäuble, cu postul de director al Mecanismului European de Stabilitate, relatează "Le Figaro".

Pentru cancelarul german Angela Merkel, nimic nu ar insufla mai bine "cultura germană a stabilităţii" celorlalte state din UE decât nominalizarea ministrului său de Finanţe, Wolfgang Schäuble, în fruntea Eurogrupului. Potrivit "Financiar Times Deutschland", Berlinul face toate manevrele de culise necesare la Bruxelles pentru a impune această nominalizare, informează cotidianul francez "Le Figaro".

Actualul ldier al Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, al cărui mandat expiră în iunie, a anunţat că nu îşi doreşte încă un mandat. Refuzând să comenteze zvonurile referitoare la nominalizarea lui Schäuble, Berlinul refuză însă şi să dezmintă. Schäuble "este un ministru de Finanţe excelente şi joacă un rol important în Eurogrup. Ne aşteaptă o serie de nominalizări în Europa", a indicat, simplu, cancelarul german.

Ce a ratat Germania

Potrivit acordurilor UE, nominalizările în fruntea Eurogrupului, dar şi la directoratul Băncii Centrale Europene (BCE), al Băncii Europene pentru reconstrucţie şi dezvoltare (BERD), al Fondului de salvare european trebuie negociate între statele membre. Oricum, dacă Merkel va obţine nominalizarea ministrului său de Finanţe în fruntea Eurogrupului, va trebui să renunţe să mai aspire şi la cea de director al Mecanismului European de Stabilitate (MES), pentru care a fost vehiculat numele lui Klaus Regling, actual director al Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF).Germania a ratat deja "la mustaţă" funcţia de director al BCE, în favoarea italianului Mario Draghi.

Wolfgang Schäuble (69 de ani), un politician şi tehnocrat experimentat, respectat şi influent are toate atuurile penru a prezida Eurogrupul, ce reuneşte miniştrii de Finanţe din statele zonei euro, scrie FTD. În plus, Mario Monti, premierul italian acaparat de problemele Italiei, şi premierul finlandez Jyrki Katainen au refuzat să candideze pentru această funcţie. Iar la începutul săptămânii trecute, Wolfgang Schäuble s-a plasat implicit în cursă explicând că doar statele care beneficiază încă re ratingul maximal (AAA) sunt cele mai în drept să prezinte un candidat pentru şefia Eurogrupului.

Totuşi, propunerea nu a fost încă "sfinţită" de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. "Nicolas Sarkozy se teme că poziţia Germaniei devine prea puternică", scrie FTD. Publicaţia adaugă că secretarul general de la Elysée, Xavier Musca, este cel care îşi doreşte pentru sine funcţia de director al MES.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite