"Du-te înapoi la bord, signora Merkel!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ziar italian foloseşte la adresa cancelarului german Angela Merkel cuvintele cu care ofiţerul din Paza de Coastă i s-a adresat căpitanului de pe Costa Concordia. Italia e nemulţumită de felul în care cancelarul gestionează criza care afectează Peninsula.

Când Costa Concordia a naufragiat lângă insula Giglio, în urmă cu o săptămână, Gregorio De Falco, din Paza de Coastă a cerut căpitanului care avusese grijă să se salveze printre primii să se întoarcă la bord.

"Vada a bordo, cazzo!" a devenit cel mai popular îndemn zilele acestea în Italia şi a fost imprimat pe tricouri. Acum, cuvintele sale tăioase sunt folosite de presa italiană la adresa cancelarului german Angela Merkel. Ziarul "Il Libero" îl aseamănă pe cancelar cu căpitanul cel laş al navei. De data aceasta, nava pe care o abandonează Merkel se numeşte "MS Europa Discordia".

"Il Libero" este o publicaţie conservatoare, cu simpatii faţă de fostul premier italian Silvio Berlusconi. În caricatura publicată pe prima pagină, Merkel este imaginată vâslind pentru a se îndepărta de "MS Europa Discordia". În bula ce însoţeşte caricatura, cineva îi strigă cancelarului "Vada a bordo, cazzo!", scrie "Der Spiegel".

Cu alte cuvinte, căpitanul Merkel şi-a abandonat vaporul - Europa şi moneda euro. Ziarele italiene au relatat în aceeaşi zi că premierul italian, Mario Monti, i-a cerut Germaniei să contribuie mai mult la salvarea monedei unice, de pildă permiţând Băncii Centrale Europene să emită eurobonduri, care să ajute şi Italia să îşi micşoreze dobânda la care împrumută bani de pe pieţe.

Citeşte şi:
Comandantul navei Costa Concordia "a plâns ca un copil" în braţele preotului după naufragiu

Monti cere ajutor Germaniei pentru scăderea costurilor de împrumut ale Italiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite