Marga, în vizită la Shimon Peres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga a fost primit, miercuri, în a treia zi a vizitei sale în Israel, de preşedintele Shimon Peres, cu care a discutat „subiecte specifice ale dialogului politic dintre cele două state". De asemenea, convorbirile au prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la problematica regională din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii în contextul schimbărilor politice din ultimul an şi jumătate.

În întrevederea cu Meridor s-a evaluat „stadiul cooperării bilaterale, îndeosebi în domeniul economic, precum şi a modalităţilor de intensificare a acesteia". „Au fost analizate, în special, posibilităţile de consolidare a colaborării româno-israeliene în domeniile politic, al agriculturii, culturii, cercetării şi dezvoltării, precum şi al securităţii", a relatat MAE.

Cei doi miniştri au abordat, de asemenea, evoluţiile recente din nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Şeful diplomaţiei române a reafirmat interesul ţării noastre pentru soluţionarea paşnică a conflictului din Orientul Mijlociu şi disponibilitatea României de a sprijini demersurile întreprinse de comunitatea internaţională în acest sens.

Cu ministrul ştiinţei şi tehnologiei, Marga a discutat despre modalităţile de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul cercetării şi dezvoltării, fiind analizată inclusiv posibilitatea actualizării cadrului juridic bilateral. Ministrul român a arătat că, pe lângă obiectivul general de constituire a cadrului legal al cooperării româno-israeliene în domeniul cercetare-dezvoltare, prin încheierea unui acord, partea română urmăreşte trei obiective principale în relaţia cu Israelul: constituirea unei Fundaţii binaţionale pentru finanţarea de proiecte comune, transferul de tehnologii, precum şi crearea unui Centru Hi-tech comun, axat pe promovarea de proiecte concrete.

A fost evidenţiată şi complementaritatea existentă între domeniile ştiinţei şi tehnologiei din cele două ţări, ministrul Marga subliniind şi nivelul înalt de pregătire al specialiştilor români şi avantajele de care pot beneficia investitorii israelieni interesaţi de aceste domenii, a mai evidenţiat MAE.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite