Dedesubturile demisiei ministrului britanic al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legăturile cu un amic lobbyist, căruia i-a făcut loc neoficial în guvern, l-au costat funcţia pe Liam Fox. Însă afacerea dezvăluie tot felul de legături "lucrative" între Marea Britanie şi SUA. Premierul Cameron promite să modifice regulile privind lobbyiul.

Marea Britanie intenţionează să modifice regulile privind lobby-ul, în urma unui scandal ce zguduie Cabinetul de la Londra.
Ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, a fost nevoit să îşi dea demisia, în urma unui scandal de lobby. Liam Fox s-ar fi lăsat influenţat în activitatea guvernamentală de prietenul său, Adam Werritty, căruia i-a permis să acţioneze în numele său şi al guvernului britanic.
De altfel, în scrisoarea de demisie, Fox recunoaşte că a "comis o eroare permiţând să se estompeze frontiera între interesul personal şi activităţile guvernamentale".

Cine este Werrity

Adam Werritty utiliza cărţi de vizită care purtau menţiunea falsă de "consilier" al lui Liam Fox. În această calitate a negociat cu Sri Lanka în numele guvernului britanic. Cotidianul "Independent" scrie că acelaşi Werritty a condus discuţiile cu exilaţii iranieni, în vederea scoaterii de la putere a preşedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad. Werritty l-a însoţit pe ministru şi când acesta se vedea cu generali americani şi demnitari străini, printre care ambasadori.


Tot în această "calitate" a înşelat mai mulţi donatori bogaţi. Donaţiile intrau în contul societăţii lui Werritty, Pargav. Donatorii erau lăsaţi să creadă că susţin liberalismul şi liberul schimb, prcum şi opiniile pro-americane şi pro-israeliene, dar şi pe cele eurosceptice ale lui Fox. De fapt, susţineau viaţa de lux a lui Werritty.

Fostul ministru al Apărării a recunoscut că prietenul său a fost prezent în 18 deplasări oficiale în străinătate şi că a venit la Ministerul Apărării de 22 de ori. Astfel, lobbyistul a beneficiat financiar de pe urma acestei relaţii şi a avut acces la informaţii confidenţiale. Werritty a fost vecin cu Liam Fox şi i-a fost cavaler de onoare ministrului.

Cum a impus agenda guvernului un lobbyist

The Times scria în ediţia de vineri că, pentru a-l însoţi pe ministru în vizite oficiale efectuate în străinătate, Adam Werritty a utilizat bani provenind de la o societate care are legături cu serviciile secrete israeliene şi de la o firmă de consultanţă în domeniul strategic.
Cotidianul britanic relatează că acest amic al secretarului Apărării ar fi impus "o agendă de politică externă din umbră". Astfel, puterea conservatoare de la Londra ar fi stabilit legături puternice cu dreapta radicală din Statele Unite (Tea Party). Acuzaţiile au fost respinse de actualul şef al diplomaţiei britanice, William Hague.

Legăturile cu industria de armament şi dreapta dură americană

Cea mai mare controversă a fost creată de organizaţia anglo-americană, Atlantic Bridge, creată de guvernul britanic pentru a "întări relaţia specială cu SUA". Organizaţia a fost condusă, până recent, când a fost dizolvată în urma criticilor, chiar de amicul lui Liam Fox. Sub umbrela acestei organizaţii defilau tot felul de oameni de afaceri, lobbyişti şi neoconservatori americani, dar şi ministrul britanic al Apărării.

Din organizaţie făcea parte şi unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Conservator al premierului Cameron: Michael Hintze, al cărui fond speculativ investeşte în companii ce au contracte cu Ministerul Apărării. Se folosea de Atlantic Bridge şi Poju Zabludowicz, preşedinte al centrului israelo-britanic de comunicaţii şi cercetare, care deţine şi o companie americană producătoare de muniţii. Un alt membru al Atlantic Bridge este şi Good Governance Group, o firmă de securitate privată creată de un afacerist sud-african, Andries Pienaar, care deţine şi o firmă de investiţii (C5 Capital) în domeniul apărării.

Din partea americană, societatea era sponsorizată de American Legislative Exchange Council, care la rândul său primeşte bani de la companii farmaceutice, de armament şi petroliere, dar şi de la fundaţia caritabilă Koch. Fondatorul său, Charles Koch, este unul dintre cei mai generoşi donatori ai mişcării conservatoare Tea Party. În ultimii ani, Tea Party a devenit o forţă pe scena politicii americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite