Marea Britanie îşi revizuieşte de urgenţă statutul de membră UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiunea populaţiei şi cea din propriul partid îl determină pe premierul Cameron să ceară Bruxelles-ului înapoi atribuţiile cedate până acum. Premierul a cerut guvernului său să întocmească de urgenţă lista politicilor impuse de UE cu care Marea Britanie nu este de acord. Regatul Unit va refuza să participe la modificarea tratatelor dacă nu i se va da satisfacţie.

Oficialii guvernamentali britanici revizuiesc în regim de urgenţă fiecare aspect al statutului Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene, dezvăluie cotidianul britanic "Telegraph". Decizia intervine după ce premierul britanic a acuzat Europa că lansează atacuri repetate asupra City-ului (centrul financiar) londonez şi după ce a promis să redea ţării atribuţiile cedate pas cu pas Bruxelles-ului.

Fiecare departament important al Cabinetului lucrează la asta deja. Ministerul de Externe întocmeşte, împreună cu parlamentarii conservatori, liste cu ce puteri ar trebui "repatriate". Ele merg de la regulile comune privind piaţa muncii până la legislaţia privind drepturile omului.

Când vor da "lovitura"?


Parlamentarii conservatori (partidul premierului David Cameron) insistă că procesul de "renaţionalizare" ar trebui să înceapă chiar de luna viitoare, când liderii UE se întâlnesc pentru discuţii formale privind modificarea tratatelor UE pentru a permite aplicarea pachetului de salvare pentru Eurozonă.
Ideea va întâmpina opoziţie din partea partenerilor de guvernare - liberal-democraţii lui Nick Clegg. Vicepremierul Clegg a apreciat vineri că "iese" din discuţie ca Marea Britanie să-şi repatrieze în mod unilateral puterea de decizie. Dar chiar şi liberal-democratul pro-european a indicat că ar fi totuşi loc de negociere. Clegg a declarat că este dreptul Regatului Unit să îşi apere interesele economice în Europa, dar că asta ar trebui făcut printr-o "voce puternică la masa celor mari".

Din Australia, unde se află în vizită, premierul Cameron a admis că va avea de făcut multă muncă de convingere cu partenerii liberal-democraţi. S-a declarat însă mulţumit că diplomaţii şi parlamentarii reevaluează în detaliu statutul european al Marii Britanii. "Este corect să reconsiderăm echilibrul puterii, al puterilor diferite care sunt exercitate la Bruxelles şi la Westminster. Totul e în curs de desfăşurare la guvern", a spus Cameron.

Ce se va schimba

Mai important decât atât, premierul a explicat şi în ce sens se va schimba relaţia ţării sale faţă de UE. Nu vor fi denunţate doar politicile deja criticate, precum regulile privind piaţa muncii ori cele legate de pescuit. Va fi analizat fiecare aspect al politicilor legate de Uniunea Europeană, pentru a vedea dacă guvernul le poate elimina ori atenua. Fiecare mic capitol va fi luat la puricat pentru a i se stabili "riscurile şi oportunităţile", relatează "Telegraph". Tot, de la regulile privind sistemul social, angajarea, regulamentele financiare, bugetul UE, politică externă, politici transfrontaliere şi imigraţie. Alte domenii ar include Politica Agricolă Comună, legislaţia privind mediul şi drepturile omului.

Orice schimbare esenţială în tratatele UE are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre. Ceea ce ar da Marii Britanii un drept de veto extrem de puternic în negocieri.

Două treimi dintre britanici îşi vor ţara înapoi

Presiunea asupra guvernului Cameron a crescut după votul din Parlament privind organizarea unui referendum în care populaţia să fie întrebată dacă doreşte ieşirea ţării din UE. Ideea a fost respinsă la limită. Însă peste două treimi dintre britanici îşi doresc renegocierea poziţiei în cadrul UE. Şi în cadrul Parlamentului britanic, puterea conservatoare şi-a dat mâna cu opoziţia laburistă pentru a forma un grup anti-european. Rândurile acestuia se îngroaşă pe zi ce trece - circa 60 de parlamentari au aderat până acum. Un alt punct decisiv au fost şi dezbaterile de dinaintea summitului pentru salvarea euro şi rezultatul ulterior. După summit, Marea Britanie a ţinut să sublinieze încă o dată că nu va contribui financiar la salvarea Eurozonei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite