Marea Britanie se revoltă contra deciziilor CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a pierdut trei sferturi din procesele care i s-au intentat la CEDO - Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Zece parlamentari din majoritatea conservatoare îi cer premierului să ia măsuri imediat şi să pună capăt dictaturii judecătorilor europeni.

Judecătorii numiţi (nu aleşi) ai CEDO lansează atac după atac asupra legislaţiei britanice construite în decurs de sute de ani de Parlamentul de la Londra, a avertizat un raport citat de presa britanică. Raportul a fost elaborat la cererea parlamentarilor din Partidul Conservator, aflat la putere. În trei din patru procese intentate la CEDO, judecătorii decid împotriva Marii Britanii. Raportul va redeschide discuţiile referitoare la cererea UE ca deţinuţii să aibă drept de vot şi va înmulţi cererile ca Marea Britanie să se retragă de sub jurisdicţia CEDO.

După apariţia raportului, un grup de zece parlamentari conservatori i-a cerut premierului David Cameron să acţioneze în acest caz. Parlamentarii susţin că „domnia judecătorilor trebuie să ia sfârşit şi trebuie reinstaurată democraţia parlamentară".

Din cele 350 de cazuri luate în discuţie, Marea Britanie a pierdut 271. Multe se referă la terorişti, criminali şi persoane care au comis delicte sexuale şi cărora CEDO le-a dat dreptate, obligând guvernul britanic să-i despăgubească. Doar 86 au fost câştigate şi aste pentru că în 50 dintre ele reprezentanţii statului britanic au ajuns la o înţelegere (financiară) cu reclamanţii. În 1998, legea britanică a fost schimbată pentru a permite cetăţenilor să se adreseze direct CEDO, fără a mai trece prin tribunalele britanice.

Marea Britanie a acceptat autoritatea CEDO în 1966. Judecătorii CEDO au permis unor terorişti şi infractori străini să pretindă că „face parte din drepturile omului să li se permită să rămână în Marea Britanie", mai acuză raportul. Printre deciziile controversate se numără cea în cazul lui Abu Qatada, şeful reţelei Al-Qaida în Europa: Marea Britanie a trebuit să-i plătească 2.500 de lire despăgubire pentru „detenţie nelegimită" - după 11 septembrie 2011, a fost ţinut după gratii mai mulţi ani fără proces. CEDO a recunoscut totuşi că acesta reprezenta o ameninţare pentru Regatul Unit, dar se opune şi acum deportării sale în Iordania.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului numără 47 de judecători, reprezentând fiecare stat membru al Consiliului Europei, inclusiv Liechtenstein, San Marino, Monaco şi Andorra. Un studiu recent a arătat, potrivit „Daily Mail", că 20 dintre ei nu au experienţă judiciară şi că mulţi nici nu vorbesc engleza.

Cazuri controversate

Momentul ales de Marea Britanie pentru raport nu e întâmplător. Curtea de la Strasbourg se pregăteşte să dea verdictul în trei cazuri controversate. Primul se referă la dreptul de vot care ar trebui dat deţinuţilor. Anul trecut, Parlamentul britanic a votat şi adoptat cu o majoritate zdrobitoare menţinerea interdicţiei. Al doilea îl implică pe Abu Hamza, „predicatorul urii" (care a propăvăduit o jihadul în UK), actualmente închis în Marea Britanie.
Abu Hamza a contestat la CEDO intenţia autorităţilor britanice de a-l extrăda în SUA, unde să fie judecat pentru terorism. Dacă CEDO decide că nu poate fi extrădat, britanicii se pot trezi că sunt nevoiţi să-l lase din nou liber. Al treilea caz implică trei criminali cărora tribunalele britanice le-au dat închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de a fi eliberaţi mai devreme pentru bună purtare. Dacă Jeremy Bamber, Peter Moore şi Douglas Vinter câştigă, cazul va obliga guvernul să reevalueze situaţia şi verdictul în cazul tuturor celor 40 de vieţaşi.

Ce poate face Marea Britanie

Raportul cere ca situaţia să se schimbe radical de acum, iar Parlamentului să îi fie dat dat dreptul de a modifica deciziile CEDO. Dar o asemenea modificare are nevoie de semnătura tuturor statelor membre. Dacă asta nu se va dovedi posibil, atunci Londra ar trebui să se retragă cu totul de sub jurisdicţia Curţii de la Strasbourg, se arată în raport. O modalitate de a o face „elegant" ar fi adoptarea unei Carte britanice a drepturilor omului, ceea ce ar împiedica şi o eventuală expulzare a Marii britanicii din Consiliul Europei.

Premierul David Cameron a promis deja că se va ocupa personal de problemă, pe durata preşedinţiei britanice a Consiliului Europei (până în mai 2012). Cameron a promis că va cere la Strasbourg schimbarea unor reguli, în aşa fel încât CEDO să nu mai poată judeca procese care au fost judecate „corect" în ţările respective. Marea Britanie a format deja o „alianţă" cu Elveţia, al cărei guvern intenţionează să deporteze infractorii străini, indiferent de deciziile CEDO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite