Imagini LIVE / Confruntări violente în Egipt. Stare de asediu în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi ciocniri între manifestanţii care cer demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak şi forţele de ordine au avut loc, vineri, în Cairo şi Alexandria. Cel puţin o persoană a murit, potrivit Ria Novosti.

Urmăriţi imagini LIVE aici

UPDATE MAE avertizează cetăţenii români să evite călătoriile în Egipt

UPDATE Preşedintele Hosni Mubarak a extins restricţiile de circulaţie în întregul Egipt.

UPDATE Liderul opoziţiei egiptene Mohamed ElBaradei a fost plasat în arest la domiciliu, conform unei surse din domeniul securităţii.

Citiţi şi: Sunt vinovate Statele Unite pentru protestele din Egipt?

UPDATE Manifestanţii au incendiat sediul Partidului Naţional Democrat (PND), aflat la putere în Egipt.

Imaginile transmise de televiziunea publică au arătat clădirea cuprinsă de flăcări.

UPDATE Declaraţii şocante ale unor jurnaţişti europeni!

Mai mulţi jurnalişti şi fotoreporteri din Occident susţin că au fost reţinuţi în cursul zilei de vineri, după ce au transmit ştiri despre protestele de la Cairo, potrivit  AFP.

Au fost luaţi de pe stradă de poliţişti în civil şi au fost eliberaţi după o oră de discuţii pentru recuperarea materialelor. Nu au fost conduşi la secţii de poliţie, a declarat redactorul-şef al ziarului Le Figaro, Philippe Gelie, referitor la patru jurnaţişti francezi reţinuţi la Cairo.

Mi-au luat camera de luat vederi şi m-au lovit cu bastoane metalice, a declarat Assad Sawey, reporter BBC.

Citiţi şi: Egiptenii mor pentru pâine şi detronarea faraonului Mubarak

UPDATE Protestatarii au incendiat două comisariate de poliţie din Cairo şi sediul guvernoratului din Alexandria.

Coloane de fum se ridicau din clădirea guvernoratului din Alexandria, în timp ce mai mulţi protestatari au forţat intrarea unui comisariat de poliţie dintr-un alt cartier al oraşului. Au fost impuse restricţii de circulaţie la Cairo, Alexandria şi Suez, începând de vineri de la ora locală 18.00 (18.00, ora României) până sâmbătă dimineaţă la 7.00.

UPDATE Cel puţin o persoană a murit şi alte câteva zeci au fost rănite în urma ciocnirilor de vineri dintre poliţie şi manifestanţii din centrul oraşului Cairo, potrivit RIA Novosti.

Protestatarii au incendiat o maşină a poliţiei în piaţa Abdel Moneim Riad, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

UPDATE Liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a fost arestat în timpul protestelor din Cairo, potrivit Al-Jazeera.

Mohamed ElBaradei este laureat al premiului Nobel şi fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Acesta s-a reîntors în Egipt joi şi a declarat că, dacă egiptenii îi vor cere asta, va prelua frâiele statului după o eventuală înlăturare a lui Hosni Mubarak.

Protestul împotriva liderului actual este susţinut şi de "Frăţia Musulmană", principala forţă de opoziţie.

Pentru a împiedica organizarea unor proteste de masă, autorităţile au suspendat serviciul de Internet şi cel de telefonie mobilă, informează BBC.

image

Internetul a fost  fost utilizat masiv de militanţi pentru a cere organizarea unor manifestaţii ostile regimului preşedintelui Hosni Mubarak.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimea adunată în piaţa Giza, din Cairo la încheierea rugăciunii care a reunit 2.000 de persoane, la începutul celei de-a patra zi de manifestaţii împotriva regimului egiptean.

Aceştia au scandat "Jos Hosni Moubarak" şi au fost repede înconjuraţi de un impresionant dispozitiv de securitate, informează AFP. Liderul egiptean se află în fotoliul prezidenţial încă din 1981.

Confruntări între poliţie şi manifestanţi au avut loc, vineri, în faţa unei moschei din centrul capitalei egiptene, unde Mohamed ElBaradei a participat la rugăciunea săptămânală, relatează AFP.

Şi în Alexandria au avut loc ample proteste. Ciocnirile cu forţele de ordine au avut loc după ce 4.000-5.000 de persoane s-au reunit într-o moschee din apropiere de autogara Raml.

Credincioşii au scandat "Allah este mare" şi "Nu îl vrem", referindu-se la preşedintele Hosni Moubarak.

Cel puţin şape oameni au murit şi alţi o mie au fost arestaţi în cele patru zile de demonstraţii.

image

Potrivit CNN, autorităţile reprimă protestele în toată ţara. Forţele de ordine au intervenit şi în cazul protestelor antiguvernamentale de la Suez, Ismailia, Fayoum şi Shbin Elkoum.

De asemenea, patru jurnalişti francezi au fost arestaţi la Cairo, a declarat Bernard Valero, un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Unui jurnalist CNN poliţia i-a confiscat camera foto şi i-au spart ecranul.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite