Faţa represiunii siriene: Maher al-Assad, fratele preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fratele mai mic al preşedintelui sirian a intrat joi în oraşul rebel Homs, în fruntea unităţii sale de elită, potrivit mai multor informaţii. Pentru opozanţi, el reprezintă faţa represiunii sângeroase.

Joi, armata regulată a intrat în cartierul Baba Amr, bastion al opoziţiei din oraşul Homs. Potrivit mai multor martori citaţi de "Le Figaro", în oraşul simbol al protestelor au intrat tancurile cele de-a patra divizii a armatei, unitate de elită comandată de necruţătorul frate al preşedintelui Assad, Maher al-Assad.

În vârstă de 44 de ani, Maher al-Assad este prezentat ca cel de-al doilea cel mai puternic om din ţară şi ca "dirijor" al represiunii brutale care răvăşeşte ţara de aproape un an. În iunie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a calificat drept "sălbăticie" acţiunile lui Maher al-Assad contra opozanţilor şi l-a rugat pe preşedintele Bashar al-Assad să-şi demită fratele din fruntea armatei. Demersul nu a avut niciun rezultat.
Ultimul născut al familiei Assad, Maher a fost cel văzut ca succesor al lui Hafez al-Assad (fostul preşedinte), după ce primul fiu al familiei, Basil, a murit într-un accident rutier.

Până la urmă, Assad tatăl l-a preferat pe Bashar, pe atunci încă oftalmolog la Londra, fără niciun fel de experienţă militară ori politică. Anumiţi analişti afirmă că Assad tatăl s-ar fi temut de caracterul violent al lui Maher. Şi un incident din trecut pare să le dea dreptate. În 1999, în cursul unor neînţelegeri cu unul dintre cumnaţii săi, Maher nu a ezitat să-şi scoată pistolul şi să tragă spre el.

La fel ca şi tatăl său, Maher al-Assad a făcut carieră în armată. În momentul în care fratele său Bashar devine preşedinte, Maher este promovat locotenent-colonel al Gardei republicane, unde condusese deja o brigadă din 1994. Este de asemenea numit şi şef al celei de-a patra divizii. Aceasta este considerată cea mai bună şi mai bine echipată din întreaga armată siriană. Şi pentru a se asigura de loialitatea diviziei, toţi cei 15.000 de membri sunt din minoritatea alawită, la fel ca familia Assad.

"Maher face treburile murdare"

"Bashar este liderul, figura publică. Dar Maher este cel care face treburile murdare", spune Joshua Landis, analist specializat în problema siriană şi profesor la Universitatea din Oklahoma.

Scenariul de la preluarea puterii de către Bashar seamănă izbitor cu partajul puterii între Hafez al-Assad (tatăl) şi fratele acestuia, Rifaat. Rifaat se afla în fruntea "brigăzilor de apărare" - unitate ce şi-a desfăşurat activitatea între 1971 şi 2000. Rifaat este cel acuzat că a orchestrat masacrul de la Hama, din 1982, în care au fost ucişi între 10.000 şi 30.000 de oameni. După masacru, a fost condamnat la exil.

Încă de la începutul revoltei, comandantul Maher al-Assad este acuzat constant de instanţele internaţionale că este capul represiunii, fiind cel care a organizat măcelul de la Deraa, Banias şi Homs. Martori au declarat că trăgea personal cu arma asupra unor manifestanţi paşniciş. Iar anul trecut, un soldat care a dezertat, a explicat pentru Al Jazeera că unitatea din care făcea parte, supervizată de Maher, primise ordin să ţintească "inima sau capul. Nu aveam o normă, dar trebuia să ucidem cât mai mulţi manifestanţi posibil", a explicat soldatul.

În aprilie 2011, SUA şi Uniunea Europeană l-au condamnat public pe liderul militar şi au precizat că acesta este organizatorul violenţelor contra protestatarilor. La fel ca şi Occidentul, şi Liga Arabă i-a interzis acestuia intrarea în ţările membre şi i-a îngheţat conturile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite