“Voi fi cel mai bogat om din lume”. Cine este Eike Batista şi cum creşte exponenţial averea oligarhului sud-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilianul este în prezent pe poziţia a şaptea în topul bogaţilor lumii, dar este convins că în doi ani îl va depăşi pe magnatul mexican Carlos Slim, primul din top.

Eike Batista şi-a construit averea de 30 de miliarde de dolari de la zero. I-a luat 30 de ani. Însă în 2015, va ajunge să aibă profit de 10 miliarde de dolari anual, spune el. Ceea ce înseamnă că îl va depăşi pe magnatul mexican al telecomunicaţiilor Carlos Slim "în trei sau patru ani". Comparativ, Carlos Slim are o avere de 68,5 miliarde de dolari, Bill Gates - 63,4 miliarde, iar Warren Buffett - 43,8 miliarde.

Antreprenorul de 55 de ani, cu afaceri în cele mai diverse domenii, dar mai cunoscut pentru căsătoria cu fostul model Playboy Luma de Oliveira, a fost cel care a sprijinit financiar candidatura ţării sale pentru a deveni gazdă a Jocurilor Olimpice din 2016. Convingerea sa vine atât din faptul că a făcut investiţii extrem de solide care îşi arată roadele, cât şi din faptul că Brazilia cunoaşte o dezvoltare economică accelerată. "Nu glumesc. Este o consecinţă a lucrurilor pe care le-am făcut. Doar uitaţi-vă la active. Până în 2015, vom face 10 miliarde pe an. Iar între 2015 şi 2020 asta se va dubla ori chiar se va tripla", spune Eike Batista, potrivit "Sunday Times". Iar ambiţiile sale nu se manifestă doar în domeniul afacerilor: este dublu campion mondial la curse de bărci cu motor.

Povestea vieţii sale este un roman în sine. Tatăl său, un inginer brazilian, a devenit preşedintele gigantului minier naţionalizat Vale. Şi-a trimis cei şapte copii să studieze într-o şcoală privată din Bruxelles. Banii pe care îi primea lunar nu îi acopereau toate cheltuielile, aşa că a început să vândă asigurări, mergând, serile, din uşă-n uşă. Apoi, a plecat să studieze ingineria în Germania. a renunţat la facultate după doi ani şi, în 1980, a devenit agent de legătură între comercianţii de diamente din Antwerp şi companiile miniere amazoniene.
Apoi, a început să facă drumuri în jungla amazoniană, cumpărând aur direct de la mineri şi vânzându-l mai departe. A făcut suficienţi bani cât să-şi cumpere propria mină - Novo Planeta, care a devenit prima mină mecanizată din ţară.

Ce deţine în prezent Batista şi cât valorează

*Grupul EBX (companii din domeniul petrolier, minier, logistic, de construcţie de nave etc), care valorează 1,5 trilioane de dolari.
*O altă companie pe care a creat-o la Rio în urmă cu cinci ani are deja rezerve de un trilion de dolari.
*Exploatări de cărbune în Columbia, în valoare de 300 de miliarde de dolari.
*Exploatări de minereu de fier de 200 de miliarde de dolari în provincia Minas Gerais.
*O mină de aur cumpărată în urmă cu doi ani cu 1,5 miliarde de dolari valorează acum 6 miliarde.
*Companie de electricitate care generează 14.000 de megawaţi pe an.
*Afaceri în domeniul industrie de spectacole.
*Contract de 50 de miliarde pentru construirea unui aeroport în nordul metropolei Rio de Janeiro. Aeroportul va fi al treilea ca mărime din lume. Vor fi create 50.000 de locuri de muncă.
*"Superportul" Açu, din sud-estul Braziliei, ce va deveni al treilea port ca mărime din lume.

Vrea să schimbe faţa Braziliei

Peste doi ani, când va atinge nivelul financiar dorit, spune că vrea să schimbe faţa Braziliei. "Vreau să construiesc noi departamente în universităţi şi să le modernizez pe cele vechi. Şi spitale mari. Să pun umărul pentru educaţia brazilienilor. Vreau să construiesc şi catedrale", spune magnatul. Nu vrea însă sub nicio formă să devină politician: "Asta nu e Rusia, unde în cele din urmă ţi se ia totul".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite