A luat Nobelul pentru literatură la 87 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanica Doris Lessing este a 11-a femeie răsplătită cu râvnitul premiu Doris Lessing, în vârstă de 87 de ani, a fost recompensată, ieri, cu Premiul Nobel pentru literatură.

Britanica Doris Lessing este a 11-a femeie răsplătită cu râvnitul premiu

Doris Lessing, în vârstă de 87 de ani, a fost recompensată, ieri, cu Premiul Nobel pentru literatură. Romanciera britanică îşi va ridica diploma, medalia şi cecul în valoare de 10 milioane de coroane (circa 1,08 milioane de euro) în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm, la 10 decembrie.

Britanica Doris Lessing, a unsprezecea femeie laureată cu Premiul Nobel pentru literatură, a devenit cea mai bătrână persoană răsplătită cu această prestigioasă distincţie de la Theodor Mommsen (85 de ani, în 1902) încoace.

Comitetul Nobel a ales-o pe Doris Lessing pentru că este "povestitoarea epică a experienţei feminine care, cu scepticism, ardoare şi forţă vizionară analizează o civilizaţie divizată". Romanciera s-a născut la 22 octombrie 1919, în Iran. Până la vârsta de 13 ani a crescut după un sistem strict de reguli atât acasă, cât şi la mănăstire, unde a fost dusă de mama ei. La 15 ani şi-a abandonat căminul, iar la 19 era deja căsătorită şi cu doi copii.

Publicată şi în România, acum 18 ani

Odată cu primul roman "The Grass is Singing" (Iarba cântă), apărut în 1949, şi-a început cariera de scriitor profesionist. Ficţiunea lui Lessing este, de obieci, împărţită în trei etape: comunistă, când a scris despre probleme sociale, psihologică şi sufistă, cu nuanţă SF.

Doris Lessing a fost publicată şi în România, "O coborâre în Infern" (1986) şi "Poveşti africane" (1989). Anul trecut, premiul pentru literatură i-a fost atribuit scriitorului turc Orhan Pamuk.

Nobelul pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul Alfred Nobel, va fi anunţat astăzi, iar cel pentru economie, luni, 15 octombrie. Mult râvnitele distincţii sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.

Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Savantul şi filantropul suedez va fi comemorat, la 10 decembrie, la Stockholm şi Oslo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite