Este sau nu legală tortura în SUA?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii juridici susţin că o declaraţie necugetată a candidatului la funcţia de procuror general ar putea "deschide cutia Pandorei" . Audiat în Senat, candidatul ales de preşedintele

Experţii juridici susţin că o declaraţie necugetată a candidatului la funcţia de procuror general ar putea "deschide cutia Pandorei" .

Audiat în Senat, candidatul ales de preşedintele George W. Bush pentru funcţia de procuror general, Michael Mukasey, a refuzat să definească "înecarea simulată" a suspecţilor de terorism drept o formă de tortură. El încearcă să evite o potenţială situaţie periculoasă pentru Administraţia Bush, şi anume aducerea în instanţă a ofiţerilor CIA care au folosit sau autorizat metoda.

Întrebat dacă "înecarea simulată" este o formă de tortură, Mukasey a refuzat să dea un răspuns clar, fapt pentru care cei 10 democraţi din Comisia juridică nu s-au decis dacă vor vota nominalizarea.

Mukasey le-a spus senatorilor că nu este sigur dacă metoda constituie tratament "crud, inuman sau degradant", după care a transmis un răspuns scris în care precizează că practica "îi repugnă".

Metoda implică legarea deţinutului de o scândură, acoperirea feţei cu o cârpă şi turnarea apei pe faţă pentru a induce o senzaţie de sufocare. Victima devine isterică pe măsură ce apa îi umple plămânii. Tehnica
este utilizată încă din timpul inchiziţiei spaniole, iar apoi a fost folosită de kmerii roşii.

Soldaţii japonezii au folosit-o în al Doilea Război Mondial, fapt pentru care au fost judecaţi de tribunalele militare americane. Congresul a interzis metoda în armata SUA în 2005, dar nu a luat aceeaşi decizie şi în cazul CIA.

Directorul CIA, Michael Hayden, susţine că, din 2002, metodele agresive de interogare, care îl fac pe deţinut să creadă că va muri, au fost folosite numai în cazul a 30 din cei 100 de suspecţi Al-Qaida reţinuţi de SUA. Un oficial al CIA a declarat pentru "New York Times" că "înecarea simulată" a fost folosită de trei ori. Administraţia Bush a sugerat faptul că ea a fost folosită în cazul numărului 2 al Al-Qaida, Khalid Sheikh Mohammed.

Malcolm Nance, consilier la Departamentul de securitate internă, a dezvăluit că metoda este folosită în antrenarea soldaţilor la o şcoală militară din San Diego. Deşi durează numai câteva minute şi are loc sub supraveghere medicală, el a spus că reprezintă o formă de tortură.

Venită din partea procurorului general, o asemenea afirmaţie ar fi mai puternică decât opiniile Departamentului de Justiţie şi va crea presiuni pentru deschiderea unei investigaţii privind tehnicile de interogare.

Scott Silliman, expert în Drept la Universitatea Duke, spune că o afirmaţie a lui Mukasey cum că metoda este ilegală "ar deschide cutia Pandorei", iar răspunderea poate merge până la preşedintele G.W. Bush, dacă acesta a autorizat explicit metoda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite