"Eu l-am omorât pe Saint-Exupery"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost pilot de vânătoare german mărturiseşte că a doborât avionul scriitorului francez "Încetaţi să mai căutaţi, eu am tras asupra avionului condus de Saint-Exupery",

Un fost pilot de vânătoare german mărturiseşte că a doborât avionul scriitorului francez

"Încetaţi să mai căutaţi, eu am tras asupra avionului condus de Saint-Exupery", mărturiseşte, după 64 de ani, Horst Rippert, fost pilot de vânătoare al Luftwaffe. Astăzi în vârstă de 88 de ani, el declară că, după acele momente teribile, a nutrit, timp de mai mulţi ani, speranţa că nu l-a omorât pe autorul "Micului Prinţ", ale cărui cărţi le ştia aproape pe dinafară.

"Dacă aş fi ştiut că în acea carlingă era el, nu aş fi tras!", a povestit pentru "Le Figaro Magazine" fostul pilot neamţ. La vremea respectivă, în acele zile din vara lui 1944, el şi tinerii săi colegi au jurat să păstreze secretul.

Nimeni nu trebuia să ştie că Rippert îl ucisese pe cel care era supranumit "poetul cerului". Astfel, circumstanţele morţii lui Antoine de Saint-Exupery au rămas, timp de decenii, învăluite în mister. Horst Rippert şi-a preluat postul din sud-estul Franţei cu doar două săptămâni înainte de debarcarea din Provence.

Fostul aviator neamţ a povestit că, în acea zi de 31 iulie, se întorcea către bază când a zărit avionul Lightning P-38 pilotat de Saint-Exupery. "După ce l-am urmărit, mi-am zis, dacă nu te cari, o să o păţeşti, şi am tras înspre aripi. Avionul a explodat, nu am văzut pe nimeni sărind cu paraşuta", a relatat Rippert.

Rippert a ţinut secretul

Pilotul a ajuns apoi jurnalist la ZDF (al doilea canal de televiziune din Germania) şi a fost descoperit la sfârşitul unei lungi anchete efectuate de un fost scufundător din Marsilia, Luc Vanrell, şi de fondatorul unei asociaţii de căutare a resturilor de avioane pierdute în cel de-al Doilea Război Mondial, Lino von Gartzen.

Concluziile anchetei, precum şi mărturisirile tardive ale lui Rippert, făcute doar după ce a fost contactat de von Gartzen, urmează să apară în cartea "Saint-Exupery, ultimul secret", ce va fi lansată la Paris, pe 20 martie. Rămăşiţele avionului pilotat de Antoine de Saint-Exupery au fost expuse, în iunie 2004, la Muzeul Aerului şi Spaţiului din Le Bourget.

Saint-Ex, un nobil francez

"Numai dacă ne depăşim sinele devenim oameni", obişnuia să spună autorul "Micului Prinţ", poveste vândută de-a lungul timpului în peste 80 milioane de exemplare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite