VIDEO: Kim Jong-un, uns lider suprem pe ritmurile “Internaţionalei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Respectatul tovarăş Kim Jong-un este liderul supreme al partiduluI", a decretat şeful "Parlamentului". Kim Jong-un a primit funcţia supremă în timp ce în piaţa ce poartă numele bunicului său, Kim Il-sung, se intona "Internaţionala".

Coreea de Nord l-a proclamat joi "lider suprem" pe Kim Jong-un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-il, într-un imens miting militar organizat la Phenian ca omagiu pentru tiranul decedat, Kim Jong-il.
"Marea inimă a tovarăşului Kim Jong-il a încetat să bată", a spus Kim Yong-nam, preşedinte al Adunării Supreme a poporului ("parlamentul") , într-un discurs susţinut în faţa a zeci de mii de militari, de la un balcon situat spre Piaţa Kim Il-sung din capitală.
"O plecare atât de neaşteptată şi precoce este cea mai mare şi mai de neimaginat pierdere suferită de partidul nostru şi de revoluţie", a subliniat Kim-Yong-nam, care va face parte probabil din "regenţa" ce îl va ajuta pe moştenitor. La balcon, lângă moştenitorul Kim Jong-un, televiziunea nord-coreeană i-a filmat pe ceilalţi viitori piloni ai puterii: generalul Ri Yong-ho, ministrul Apărării, Kim Yong-chun şi unchiul moştenitorului, Jang Song-thaek, cel ce deţine practic cheile trasferului de putere.
"Respectatul tovarăş Kim Jong-un este liderul suprem al partidului nostru şi al armatei, care a moştenit inteligenţa, capacitatea de a conduce, caracterul, simţul moral şi curajul lui Kim Jong-il", a continuat Kim Yong-nam.

A doua zi de regie

Mitingul din Piaţa Kim Il-sung a fost încheiat prin intonarea "Internaţionalei" de către o orchestră militară şi cu aproximativ 20 de lovituri de tun.
Regia funeraliilor continuă şi joi. Joi este ultima zi de doliu naţional în onoarea lui Kim Jong-il, liderul ţării timp de 17 ani, decedat la 17 decembrie, pentru care, în cadrul funeraliilor de miercuri, a fost organizată o defilare în faţa a sute de mii de persoane.

Forţele armate nord-coreene numără 1,2 milioane de oameni, dintr-o populaţie totală de 24 de milioane de locuitori. Militarii sunt favorizaţi, în comparaţie cu civilii, în aprovizionarea cu hrană, energie şi materiale, în timp ce ţara se confruntă cu importante lipsuri. Alături de moştenitor, la funeralii au ocupat locuri fruntaşe şi generali de armată, semn că vor face parte din "regenţă".
În afară de armată, celălalt principal centru de putere este Partidul Muncitorilor din Coreea, partid unic în această ţară.

Şi pentru a doua zi, sute de mii de oameni s-au strâns la Phenian pentru a aduce omagiu "conducătorului iubit". Regimul a pus la bătaie, potrivit CNN, un amestec de muzică patriotică, discursuri hiperbolizante, focuri de artilerie şi sirene pentru ca cel care a guvernat despotic ţara timp de 17 ani să rămână bine întipărit în memoria nord-coreenilor. Rând pe rând, au luat microfonul toţi oficialii regimului pentru a-I înălţa ode liderului decedat şi a reaminti "planurile cincinale" ale acestuia.
"Marile realizări ale lui Kim Jong-il ne vor lumina pentru totdeauna", a delamat şi Kim Ki Nam, oficial înalt în Partidul Muncitorilor.

Semnal comunităţii internaţionale

"Marele lider Kim Jong-il a pus bazele naţiunii noastre autonome şi ne-a transformat într-o putere militară de primă mână şi un mândru stat nuclear", a explicat acelaşi lider al parlamentului, într-un semnal adresat comunităţii internaţionale. Coreea de Nord a efectuat două teste cu arme nucleare. Ar mai fi nevoie de un an, cel mult doi pentru ca ţara să dispună de rachete nucleare funcţionale, odată ce vor produce uraniu îmbogăţit suficient, spun experţi americani citaţi de Reuters. O asemenea "realizare" ar ameninţa securitatea regională şi ar da Coreii de Nord o armă extrem de puternică pentru a obţine ajutoare economice.
Într-un gest extrem de criticat, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decis, miercuri, să-şi coboare drapelul în bernă în memoria dictatorului. Drapelul a fost coborât la sediile din New York şi Geneva, ceea ce i-a atras vorbe dure din partea organizaţiei UN Watch.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite