Carte: Amanta lui JFK, asasinată de CIA pentru că ştia prea multe despre uciderea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartea intitulată "Mozaicul lui Mary: Conspiraţia CIA de asasinare a lui John F. Kennedy, Mary Pinchot Meyer şi viziunea lor despre pace", autorul Peter Janney susţine că femeia, care şi-a continuat investigaţiile personale după asasinarea lui JFK, ar fi ajuns atât de aproape de adevăr, încât CIA a considerat că a devenit o ameninţare.

Moartea dubioasă a uneia dintre amantele preşedinteluji John F. Kennedy la doar câteva luni după asasinarea acestuia a stârnit deja nenumărate teorii ale conspiraţiei. Ultima dintr-o lungă serie este că Mary Pinchot Meyer (foto jos), o frumoasă femeie divorţată care a fost prietenă apropiată cu familia Kennedy şi a avut o relaţie amoroasă de durată cu preşedintele - playboy, a fost împuşcată într-o operaţiune undercover a CIA.



În cartea intitulată "Mozaicul lui Mary: Conspiraţia CIA de asasinare a lui John F. Kennedy, Mary Pinchot Meyer şi viziunea lor despre pace", autorul Peter Janney susţine că femeia, care şi-a continuat investigaţiile personale după asasinarea lui JFK, ar fi ajuns atât de aproape de adevăr, încât CIA a considerat că a devenit o ameninţare. Drept urmare, agenţi operativi ai CIA au aranjat o înscenare, pentru a părea că femeia a murit în cursul unei tentative de viol violente.

Mary Pinchot Meyer

Există şi o serie de argumente discutabile ale perioadei de câteva luni scursă de la moartea lui JFK şi până la moartea femeii, pe 12 octombrie 1964. Fostul ei soţ, Cord Meyer, a fost el însuşi agent CIA. Cei doi erau prieteni apropiaţi ai cuplului Kennedy, dar şi cu un alt cuplu: Cicely d'Autremont şi soţul ei, James Angleton, care era şef al biroului de contrasupraveghere în cadrul CIA.



FOTO: Locul crimei şi echipa de anchetatori

Mary Pinchot Meyer, locul crimei

Mary Pinchot Meyer avea petreceri private cu liderul de la Casa Albă şi îi aducea marijuana şi LSD. În timpul conversaţiile de la aceste petreceri, doamna Pinchot Meyer ar fi încercat să atingă latura sensibilă a preşedintelui şi caracterul său pacifist şi să-l îndemne să caute soluţii paşnice la mari probleme mondiale precum Războiul Rece sau criza rachetelor cubaneze. O parte din CIA ar fi dorit însă continuarea politicilor violente.

Potrivit "Huffington Post", cartea lui Peter Janney se bazează într-o proporţie destul de mare pe presupuneri ce circulau de multă vreme.

Multe întrebări au rămas în jurul jurnalului pierdut al lui Mary Pinchot, în care îşi descria aventura cu preşedintele. După uciderea acesteia, cumnatul ei Ben Bradlee s-a dus la ea acasă pentru a-i căuta jurnalul, dar când a ajuns la locuinţa ce era încuiată, l-a găsit înăuntru pe James Agleton, fostul şef CIA.

O altă zonă de umbră este declaraţia fostului ei soţ. Cord Meyer a dat iniţial declaraţii în sprijinul versiunii poliţiei, deşi secretara lui a susţinut că este o minciună. Apoi, într-un interviu acordat cu puţin înainte de a muri, în 2001, Cord Meyer a declarat că "nemernicii care l-au ucis pe John F. Kennedy mi-au omorât şi soţia".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite