VIDEO Moartea “jurnalistului-cetăţean” din Homs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe din imaginile terifiante de la bombardamentele din Homs au fost văzute de o lume întreagă datorită unui locuitor din oraş, care şi-a riscat viaţa de fiecare dată pentru a filma şi a încărca imaginile pe Youtube. Rami al-Sayyed, botezat "ochiul revoluţiei", a fost ucis marţi la Homs, relatează AFP.

Bărbatul în vârstă de 26 de ani şi tată al unei fetiţe de un an şi jumătate a fost ucis marţi seara de un obuz care a căzut pe maşina sa, cu care transporta răniţi către spitalul de campanie din cartierul Baba Amr. "Nu a murit imediat, timp de două ore şi jumătate a avut hemoragie şi apoi a cedat", povesteşte un militant local, Hadi Abdallah. "Astăzi, nu mau sunt imagini difuzate în direct de la Baba Amr pentru că nu mai este Rami", spune Hadi.
Un film arată momentele teribile în care Rami se zbate între viaţă şi moarte, iar echipa de doctori încearcă să-l reanimeze. "Hai prietene, trezeşte-te, ca să poţi filma din nou", îl încurajează un doctor pe tânărul care abia mai reuşea să deschidă ochii din când în când. "A fost ţintt pentru că documenta crimele lui Bashar al-Assad", spune un alt doctor, întorcându-se către camera de filmat.

Camera sa difuza imagini în direct din oraşul Homs, nimicind astfel minciunile difuzate de televiziunea oficială.

În faţa restricţiilor draconice impuse jurnaliştilor profesionişti, sute de cetăţeni sirieni anonimi s-au dotat cu camere, cu riscul pierderii vieţii, pentru a aduce mărturii de la proteste şi de la sângeroasa represiune, scrie AFP. La începutul lui februarie, Omar sirianul (pe numele său adevărat Mazhar Tayyara), de 24 de ani, un alt cetăţean-jurnalist care colabora cu AFP, a fost de asemenea vizat şi ucis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite