VIDEO Jurnaliştii occidentali, ucişi la ordinul regimului Assad. Care au fost ultimele informaţii transmise de cei doi jurnalişti ucişi la Homs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe informaţii indică faptul că jurnaliştii occidentali Marie Colvin şi Rémi Ochlik au fost vizaţi în mod deliberat de armata siriană. Ofiţerii au ordin să ucidă orice jurnalist intrat în ţară fără voia regimului

După manifestanţi şi apoi după dezertorii din armată, jurnaliştii au devenit ţinta preşedintelui sirian Bashar al Assad. La o lună de la uciderea jurnalistului francez Gilles Jacquier şi la o săptămână după moartea reporterului american Anthony Shadid, alţi doi jurnalişti occidentali şi-au găsit sfârşitul în Homs, oraşul rebel aflat sub bombardament de mai multe săptămâni. Ultimele două victime sunt fotoreporterul Rémi Ochlik (28 de ani, angajat la agenţia IP3 Press şi laureat al Premiului World Press Photo 2012 pentru fotografii din Libia) şi americanca Marie Colvin (56 de ani), corespondent de război pentru "Sunday Times".

"În ciuda tinereţii sale, Rémi Ochlik era un fotoreporter de război foarte bun", spune jurnalistul Alfred de Montesquiou ("Paris Match"), care se afla în urmă cu o săptămână în Siria, împreună cu Ochlik. Cei doi au fost urmăriţi pas cu pas, la fel ca toţi jurnaliştii, de forţele de securitate siriene, scrie "Le Point".

Au reuşit să scape cu ajutorul reţelelor de rebeli. Au ajuns în Libanul vecin, iar "Paris Match" a decis să anuleze misiunea jurnalistului său, considerând-o prea periculoasă. Ochlik decide să se întoarcă singur în Siria. Cu ajutorul unei organizaţii umanitare, Ochlik reuşeşte să ajungă la Homs marţi, împreună cu alt fotoreporter francez - William Daniels şi jurnalista Edit Bouvier de la "Le Figaro". Este condus în centrul nevralgic al revoltei, cartierul Baba Amr, apoi în "centrul de presă" al rebelilor, improvizat într-o casă controlată de aceştia. O găseşte acolo pe Marie Colvin, care decisese şi ea să se întoarcă la Homs.
"Am reuşit să ajung la Homs, e încă noapte", îi scrie el şefului departamentului foto d ela "Paris Match", Guillaume Clavières. "Situaţia e incredibil de tensionată şi disperată". La rândul său, într-un interviu pentru CNN, Marie Colvin, afectată de moartea unui bebeluş chiar sub ochii săi, acuză armata siriană de "o enormă minciună când afirmă că nu vizează decât grupările teroriste". Descriind situaţia de la Homs ca fiind absolut "dementă", jurnalista acuză armata siriană că bombardează oraşul cu sânge rece şi că tot cu bună ştiinţă îi înfometează pe civili.

Sunt ultimele lor mărturii. Un martor citat de Reuters declară că la scurt timp după aceste declaraţii, un obuz a căzut peste casa unde se găseau jurnaliştii. Jurnaliştii au încercat să iasă şi să scape cu viaţă, însă în momentul în care au pus piciorul afară, au fost loviţi de o rachetă. Ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, susţine şi el că din informaţiile primite, cei doi au fost urmăriţi când âncercau să scape de bombardamente. Cei doi au fost ucişi şi alţi patru jurnalişti care se aflau acolo au fost răniţi. Printre cei răniţi se numără Edith Bouvier ("Le Figaro"), rănită la ambele picioare.

Jean-Pierre Perrin, reporter pentru "LIberation", de asemenea aflat la Homs, spune şi el că micul centru de presă improvizat e o ţintă privilegiată a armatei siriene, fiind bombardat constant. "Armata siriană recomandă uciderea oricărui jurnalist care pune piciorul pe teritoriul sirian", scrie el în "Liberation".
Cotidianul britanic "The Daily Telegraph" afirmă că serviciile secrete libaneze au interceptat comunicaţii între ofiţeri ai armatei siriene, care spun că li s-au dat ordine să lovească centrul de presă.

VIDEO: Ultima corespondenţă:

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite