Irlanda, singura destinaţie europeană în turneul viitorului preşedinte chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Xi Jinping, politicianul pregătit să devină viitorul preşedinte al Chinei, şi-a găsit timp pentru o vizită de trei zile în Irlanda. După cele cinci zile petrecute în SUA, Jinping, însoţit de cohorta de 150 de oameni de afaceri s-a oprit în Irlanda în drum spre Turcia.

Irlanda este singurul stat UE care a încăput pe agenda vicepreşedintelui chinez. Schimburile comerciale se vor afla în centrul discuţiilor cu premierul Enda Kenny şi miniştrii săi, relatează BBC.

Chiar dacă nu se află la acelaşi nivel, şi China, şi Irlanda, sunt două mari exportatoare. Irlanda speră că va semna contracte mari cu Jinping, care să-i ofere acces la enorma piaţă chineză. Speră şi să promoveze Irlanda ca destinaţie turistică printre cei 1,3 miliarde de chinezi.

Primit cu petreceri

După ce a aterizat la aeroportul Shannon, în vestul Irlandei, Xi Jinping a vizitat parcul de afaceri al Shannon Development, unde a asistat la un banchet tradiţional, la Castelul Bunratty.

A făcut şi o vizită de 40 de minute la o fermă de produse lactate din Sixmilebridge. Proprietarii i-au făcut o surpriză şi au botezat un viţel abia născut cu numele său. Apoi, la Dublin, şi-a încercat îndemânarea la jocurile galice în Croke Park şi s-a desfătat cu un spectacol de dans irlandez.

Vicepreşedintele chinez are un tiz: un viţel proaspăt născut

În prezent, doar 2,5% din exporturile irlandeze se îndreaptă către China, dar autorităţile irlandeze speră ca situaţia să se schimbe după vizita lui Xi Jinping. Xi a promis şi că ţara sa va ajuta Europa să treacă cu bine peste criza datoriilor. Însă, la fel ca şi premierul Wen Jiabao, a preferat să se situeze în domeniul vagului, fără a spune exact în ce va consta acest ajutor, notează "Irish Times".

Vicepreşedintele chinez le-a amintit gazdelor sale că, deşi este cea de-a doua economie a lumii, China este încă o ţară în curs de dezvoltare. "Încă avem 150 de milioane de oameni care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi", a explicat Xi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite