Italia se împrumută tot mai ieftin, în ciuda agravării crizei din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scădere de un punct procentual pe termen lung la vânzarea de obligaţiuni se traduce printr-o economie de trei miliarde de euro anual pentru Italia.

Italia a împrumutat vineri 10 miliarde de euro pe termen scurt, la costuri în scădere, în pofida amplificării tensiunilor din zona euro legate de incertitudinile politice din Grecia, a anunţat Banca Italiei, potrivit Mediafax.

Trezoreria italiană a emis titluri pe termen de un an în valoare de 7 miliarde de euro, cu un randament de 2,34%, în scădere de la 2,84% la o operaţiune similară din 11 aprilie. Titluri pe termen de trei luni în valoare de 3 miliarde de euro au fost emise cu un randament de 0,865%, faţă de 1,249% la licitaţia anterioară.

Cererea totală venită din partea investitorilor a fost de peste 20 de miliarde de euro. Potrivit analiştilor de la banca Intesa Sanpaolo, o scădere un un punct procentual în costurile de împrumut ale guvernului se traduce într-o reducere cu 3 miliarde de euro a dobânzii anuale.
Proba de foc va veni însă luni, când apetitul investitorilor pentru datoria italiană va fi testat în cadrul unei licitaţii mult mai mari, scrie "Wall Street Journal". Trezoreria va arunca luni pe piaţa financiară o emisiune de obligaţiuni pe termen mediu şi lung prin care vrea să obţină 3,5-5,25 miliarde de euro.

Piaţa de obligaţiuni, afectată

Vânzările de obligaţiuni de către ţările cu probleme din zona euro au fost afectate de programele de austeritate care au încetinit creşterea economică. În cazul Italiei, aceste măsuri au dus la o contractare a economiei, scrie WSJ.

Piaţa europeană a obligaţiunilor a fost afectată de la începutul acestei săptămâni şi de incertitudinile politice din Grecia, unde continuă discuţiile pentru formarea unui guvern, în urma alegerilor de duminică.
Grecia a făcut un prim pas joi în direcţia formării unui guvern sub conducerea liderului partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, dar investitorii se tem de un şec al discuţiilor şi o eventuală ieşire a ţării din zona euro.

Atenţia investitorilor este concentrată şi pe Spania, care a anunţat vineri un nou plan de consolidare a sistemului bancar, afectat de expunerea mare la creditele imobiliare.

Italia este la rândul ei într-o situaţia delicată. La jumătatea lunii aprilie, guvernul condus de Mario Monti a revizuit în scădere prognoza economică pentru acest an la o contracţie a PIB de 1,2%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite