Italienii se radicalizează: Plicuri cu gloanţe adresate lui Monti şi Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia italiană a interceptat vineri mai multe plicuri cu gloanţe adresate de un grup extremist premierului Mario Monti, precum şi predecesorului său, Silvio Berlusconi, şi liderilor celorlalte formaţiuni politice care susţin actualul guvern tehnocrat.

Incidentul are loc chiar în ziua în care pachetul de măsuri de austeritate de 33 miliarde de euro, asumat de urgenţă de guvernul lui Monti în vederea redresării financiare a ţării, este dezbătut şi votat în Camera Deputaţilor de la Roma.

Potrivit agenţiei ANSA, zece plicuri conţinând gloanţe şi scrisori de ameninţare au fost interceptate într-un oficiu poştal din localitatea Lamezia Terme. Acestea erau adresate lui Monti, precum şi ministrul Muncii, Elsa Fornero, care săptămâna trecută a anunţat cu ochii în lacrimi măsurile de austeritate care îi lovesc în principal pe pensionari.

Ameninţările asumate de un grup de extremă stângă intitulat Mişcarea Armată Proletară îi erau adresate şi lui Berlusconi şi altor doi lideri de formaţiuni parlamentare care susţin guvernul tehnocrat - Pierluigi Bersani de la Partidul Democrat şi Pierferdinando Casini de la Uniunea de Centru. Restul plicurilor trebuiau să ajungă la directorii unor cotidiene naţionale - Corriere della Sera, La Repubblica, Il Tempo, Libero şi la Padania.

Intensificare a tentativelor de intimidare

De asemenea, un colet-capcană a fost interceptat joi la Roma în sediul unei agenţii Equitalia, organismul public însărcinat cu colectarea impozitelor. Acest incident a avut loc la numai o săptămână după ce un dispozitiv similar, însoţit de mesajul ‘moarte cămătarilor" a explodat în mâinile directorului general al Equitalia, rănindu-l, atentatul fiind revendicat de o altă organizaţie anarhistă - Federazione Anarchica Informale.

În ultima săptămână, scrisori-capcană cu prafuri explozive interceptate la timp au mai fost adresate la Frankfurt preşedintelui Deutsche Bank, Josef Ackermann, şi ambasadorului Greciei la Paris. Ambele erau adresate din Italia, ţară cu o istorie recentă foarte sângeroasă în privinţa atentatelor şi asasinatelor politice organizate de grupuri extremiste. Totodată, doi imigranţi senegalezi au sfârşit zilele trecute împuşcaţi în plină stradă, la Florenţa, de un tânăr italian orbit de ura rasială, membru al grupării extremiste de dreapta Casa Pound.

Măsurile de austeritate ale guvernului Monti, care îi afectează îndeosebi pe pensionari, au stârnit nemulţumirea şi puternicelor federaţii sindicale din Peninsulă, care au programat în această perioadă mai multe proteste şi greve generale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite