Premieră: Prim-ministrul islandez este judecat pentru cum a gestionat criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haarde era şef al guvernului în 2008-2009, când cele mai mari bănci islandeze au dat faliment şi mulţi islandezi şi-au pierdut apoi casele şi locurile de muncă.

Fostul premier al Islandei, Geir Haarde, este adus în faţa unui tribunal special pentru a fi judecat pentru cum a gestionat criza. Haarde este acuzat de neglijenţă pe perioada cât a fost premier, relatează BBC. După 2008, Islanda a fost lovită dur de criză. Cele mai mari trei bănci ale ţării au dat faliment. Prăbuşirea uneia dintre ele - Icesave, în care îşi ţineau economiile mii de britanici şi olandezi, a declanşat o dispută privind compensarea clienţilor străini. Problema nu a fost rezolvată nici până în ziua de azi.

Geir Haarde (60 de ani), şef al Partidului Independenţei, se afla în fruntea guvernului în acea perioadă. El este acuzat că a procedat neglijent pentru că nu s-a asigurat că există garanţii bancare.

Haarde respinge acuzaţiile şi le cataloghează drept "persecuţie politică". Promite de asemenea că se va răzbuna în cadrul procesului. El susţine că a făcut ce a considerat că e mai bine pentru ţara sa.

Audierile se vor desfăşura la tribunalul Landsdomur, un organism special menit să judece miniştri, care nu a fost însă niciodată până acum activat.

Opinia publică este împărţită în ceea ce priveşte utilitatea procesului. Unii islandezi consideră şi ei că actuala putere din Islanda încearcă să găsească un ţap ispăşitor, dar alţii susţin că răspunderea publică este esenţială după colapsul financiar al Islandei.

Când Icesave s-a prăbuşit, premierul britanic de la acea vreme, Gordon Brown, şi-a acuzat omologul islandez că are un comportament "inacceptabil" şi "ilegal", tocmai pentru că nu a oferit garanţii că britanicii vor fi despăgubiţi. Haarde l-a acuzat la rândul său pe Brown de şantaj şi că a participat la prăbuşirea unei alte bănci islandeze, după ce Trezoreria de la Londra a îngheţat bunurile anumitor instituţii financiare islandeze. Mulţi finlandezi şi-au pierdut apoi casele şi locurile de muncă. În 2009, protestele au dus la prăbuşirea cabinetului Haarde.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite