SUA şi Iran: joaca de-a închiderea strâmtorii Ormuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nervii cresc pe oră ce trece între Statele şi Iran. Joi, amiralul iranian Mahmoud Moussavi a declarat că un avion american a identificat un portavion american în regiunea strâmtorii Ormuz.

Potrivit oficialului, Iranul are acum filme şi fotografii cu avionul american.
Statele Unite menţin o prezenţă navală puternică în Golful Persic, în special cu ajutorul flotei a V-a, cu sediul în Bahrain.
În urmă cu două zile, Iranul, care a început sâmbătă manevre navale ce vor dura zece zile în regiunea strâmtorii Ormuz, a ameninţat că ar putea închide strâmtoarea în cazul în care Occidentul va impune sancţiuni care să-i afecteze exporturile de petrol. Statele Unite sunt pe cale să adopte o lege prin care orice firmă care face comerţ cu banca central a Iranului, în timp ce Uniunea Europeană e pe cale să adopte şi ea o nouă rundă de sancţiuni economice.

Prin strâmtoarea Ormuz trece 40% din traficul maritim petrolier mondial.
Reacţionând la ameninţarea iraniană, Statele Unite au avertizat Teheranul afirmând că nu va fi tolerată nicio perturbare a traficulului maritim în strâmtoarea Ormuz. "Nici o perturbare a traficului maritim în Strâmtoarea Ormuz nu va fi tolerată", a declarat George Little, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Pe de altă parte, potrivit presei americane, administraţia Barack Obama ar fi oferit asigurări Israelului, în secret, că SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al regimului islamist va depăşi anumite "linii roşii". Washingtonul ar încerca astfel să blocheze de fapt o acţiune militară unilaterală a statului evreu.
Potrivit ziarului citat, Israelul a fost deranjat de afirmaţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care avertizase la începutul lunii decembrie că un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene ar atrage Orientul Mijlociu într-un conflict "regretabil".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite