Ambasada britanică de la Teheran va fi evacuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După atacul de ieri, relaţiile Marii Britanii cu Iranul au ajuns la cel mai tensionat nivel din ultimele decenii. După 1979, când ambasada SUA de la Teheran a fost atacată şi zeci de americani luaţi ostatici, SUA au decis să nu mai redeschidă misiunea diplomatică.

Tot personalul reprezentanţei diplomatice britanice din Iran va fi trimis, temporar, în Emiratele Arabe Unite, ca măsură de precauţie după atacul de marţi al studenţilor islamişti, relatează "Le Figaro". Londra a luat miercuri decizia evacuării ambasadei, iar un prim grup de diplomaţi vor fi îmbarcaţi chiar în dimineaţa de miercuri cu destinaţia Dubai. Restul ar trebui să ajungă în cursul zilei de miercuri şi ei.

"Primul ministru şi ministrul de Externe au explicat clar că asigurarea securităţii personalului diplomatic şi a familiilor lor este prioritatea noastră imediată", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Londra.

Atacatorii - studenţi islamişti - au luat cu asalt ambada marţi, în semn de protest faţă de sancţiunile adoptate de Regatul Unit la adresa Iranului din cauza dosarului nuclear controversat al acestei ţări. Au năvălit în incintă, au spart geamuri, au aruncat documente pe fereastră, au dat jos drapelul britanic, i-au dat foc şi au arborat drapelul iranian. Poliţia a aşteptat jumătate de oră pentru a interveni şi a evacua studenţii şi a aresta câţiva turbulenţi. Scenele au semănat cu evenimentele din 1979, când ambasada SUA a fost atacată şi zeci de americani luaţi ostatici. De atunci şi până în prezent, Washingtonul nu a mai avut reprezentanţă diplomatică la Teheran.

Cu o zi înainte de atac, parlamentul iranian votase în favoarea expulzării ambasadorului britanic, Dominick Chilcott, în termen de două săptămâni.

Potrivit mărutiriilor publicate de agenţia de presă Irna (portavoce a guvernului), studenţii căutau informaţii asupra « rolului Marii Britanii în asasinarea fizicianului nuclear Majid Shahriar, care a fost asasinat în 2010, într-un atentat cu bombă.

Iranul vrea să fie avertizat dacă şi alte ţări se comportă ca Marea Britanie

Ministrul de Externe britanic, William Hague, s-a declarat "scandalizat" de această "intruziune inacceptabilă" şi a avertizat că Iranul, ca semnatar al tratatelor internaţionale, inclusiv al Convenţiei de la Viena, are obligaţia clară de a proteja diplomaţii şi ambasadele de pe teritoriul său. Ministrul i-a sfătuit pe toţi diplomaţii britanici să stea la domiciliu şi să nu atragă atenţia asupra lor. Franţa a condamnat şi ea stricăciunile care au fost comise, se arată într-un comunicat al şefului diplomaţiei, Alain Juppé. Consiliul de Securitate al ONU, precum şi Roma, Moscova şi Washingtonul s-au raliat poziţiei.

În schimb, Iranul, prin vocea ministrului de Externe, şi-a exprimat regretul pentru comportamentul inacceptabil al "unui număr mic de manifestanţi, în ciuda eforturilor poliţiei". Ministerul de Externe de la Teheran afirmă că a cerut autorităţilor să ia măsurile necesare pentru a pune capăt "ocupaţiei" ambasadei şi promite că incidentul va avea urmări judiciare.

Uniunea Europeană ia şi ea în considerare înăsprirea sancţiunilor la adresa Teheranului, într-o primă instanţă prin îngheţarea conturilor a circa 200 de persoane şi companii din Iran. Iranul, la rândul său, ameninţă că va extidne represaliile asupra altor state occidentale care i-ar impune sanţiuni unilaterale. Parlamentul iranian a cerut déjà Ministerului de Externe să îi prezinte un raport referitor la alte state care se "comportă" ca Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite