Războiul în Iran este pe cale de a izbucni - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre situaţia dificilă din Iran, cerinţele Turciei la adresa Israelului sau protestele nigerienilor. Printre alte subiecte, Miep Gies a murit la 100 de ani, iar 16 militanţi afgani ucişi de drone

Războiul în Iran este pe cale de a izbucni. Massoud Ali-Mohammadi, un important om de ştiinţă iranian, specializat în studii nucleare, a fost ucis de o bombă plasată lângă casa acestuia. Iranul a acuzat Israelul şi Statele Unite ale Americii de asasinat. Teheranul susţine că acest atentat a avut loc pentru a întrerupe programul său nuclear. Dacă este adevărat, această procedură este folosită pentru a se evita un conflict mai mare sau pentru a se face loc mai multor operaţiuni mortale, scrie The Washington Post.

Turcia vrea scuze din partea Israelului. Turcia solicită prezentarea scuzelor din partea Israelului pentru ceea ce a numit "tratamentul necuviincios la adresa ambasadorului său". Această cerere tensionează şi mai mult legăturile dintre cele două ţări în ajunul vizitei ministrului Apărării din Israel la Ankara. Turcia, un stat musulman, este un aliat important al Israelului şi a uitat adesea în trecut disensiunile dintre evrei şi musulmani, notează Reuters.

Nigerienii protestează în lipsa preşedintelui.
Sute de nigerieni înfuriaţi au protestat pentru lunga absenţă a perşedintelui, care este în afara ţării de aproape două luni. Preşedintele Umaru Yar’Adua se află în Arabia Saudită pentru tratament medical. Preşedintele şi guvernul său nu au declarat nimic despre starea acestuia din momentul în care a părăsit Nigeria, pe 23 noiembrie. Diagnosticul care a fost făcut public este pericardită acută sau inflamarea membranei din jurul inimii, potrivit The New York Times.

Miep Gies a murit la 100 de ani. Miep Gies, care a avut grijă ca jurnalul Annei Frank să nu cadă în mâinile naziştilor după arestarea adolescentei, a murit la vârsta de 100 de ani. Gies a lucrat ca secretară pentru tatăl Annei Frank, Otto. Familia Frank a stat într-o cameră secretă în Amsterdam din iulie 1942 până pe 4 august 1944, când a fost arestată de Gestapo şi de poliţia olandeză. Arestarea s-a produs în urma unei trădări, scrie CNN.

16 militanţi afgani ucişi de drone.
Armata americană a folosit drone petntru un atac în Afganistan, în urma căruia au murit 16 militanţi afgani. Atacul a avut loc în partea de sud a Afganistanului, la graniţa cu Pakistanul. Oficiali ai armatei SUA au declarat că atacul a avut loc în provincia Helmand, una dintre cele mai violente regiuni din Afganistan, anunţă The Wall Street Journal.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite