Pentagonul a pierdut urma a două miliarde de dolari în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport realizat de un organism independent - Biroului inspectorului general special pentru reconstrucţia Irakului (SIGIR) - arată că SUA nu pot justifica circa două miliarde de dolari. Banii au fost luaţi din conturi, dar nimeni nu ştie pe ce s-au dus.

Departamentul Apărării din SUA nu poate justifica folosirea a "aproximativ două treimi dintr-o sumă de circa trei miliarde de dolari din DFI (Fondul de Dezvoltare pentru Irak)", potrivit raportului Biroului inspectorului general special pentru reconstrucţia Irakului (SIGIR).

Banii au fost puşi la dispoziţia Pentagonului de către guvernul irakian pentru a face plăţi pentru contractele încheiate de Autoritatea Provizorie a Coaliţiei, condusă de SUA, ce a guvernat Irakul între 2003 şi 2004, relatează ABC News.

Cea mai mare parte a acestor fonduri (2,8 miliarde de dolari) a fost depusă într-un cont bancar al Federal Reserve din New York, iar 217,7 milioane de dolari într-un seif de la Palatul prezidenţial din Bagdad.
Conform documentelor furnizate de bancă, 2,7 miliarde de dolari au fost luate din cont de Departamentul Apărării, dar nu există "precizări privind plăţi sau documente financiare, precum facturi, pentru a justifica" suma, notează SIGIR.

"Numai aprobarea scrisă (a Guvernului irakian) era necesară pentru efectuarea plăţilor". Iar Departamentul Apărării nu a putut justifica decât utilizarea a "circa un miliard de dolari".

La cine au rămas banii

De asemenea, Departamentul nu este în măsură să justifice folosirea a 119,4 dintre cele 193,3 milioane de dolari în numerar rămaşi în momentul desfiinţării CPA. SIGIR notează că 24,4 milioane de dolari au fost restituiţi Guvernului irakian în martie 2008.

Potrivit raportului, "când Autoritatea Provizorie s-a dizolvat, administratorul ei a transferat controlul asupra întregii sume băncii irakiene centrale".
Însă Mouzher Mohammad Salah, guvernator adjunct al Băncii centrale din Irak, se apără şi susţine că Statele Unite trebuie să reacţioneze în prezent pentru a-şi apăra "reputaţia (...) şi rolul în Irak de la acea vreme".
Washingtonul trebuie "să găsească banii" şi să îi caute pe cei responsabili, a adăugat el.

Nu este pentru prima dată că SUA pierd urma banilor când vine vorba de Irak. În iunie 2011, oficialii americani au recunoscut că 6,6 miliarde din fondurile pentru reconstrucţia Irakului au dispărut pur şi simplu. Însă oficialii irakieni susţin că de fapt fondurile cărora li s-a pierdut urma sunt mult mai mari: 17 miliarde. Pe 6 octombrie, Irakul a format o comisie specială pentru a da de urma banilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite