Premierul Cameron, supărat pe ,,colonialismul" argentinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimb dur de replici între Londra şi Buenos Aires. Premierul britanic David Cameron reproşează Argentinei, care revendică din nou Insulele Falkland, apucăturile colonialiste.

Şeful guvernului de la Londra şi-a pierdut calmul britanic şi a acuzat Argentina de ,,apucături colonialist", reporş respins de ministrul de Externe de la Buenos Aires Héctor Timerman.

Restricţii în porturile argentiniene

Argentina a anunţat în ajunul Crăciunului că împreună cu partenerii săi din Mercosur (Brazilia, Uruguay şi Paraguay) îşi închide porturile pentru toate navele care navighează sub pavilionul Insulelor Falkland . „Ceea ce au spus argentinienii aş cataloga drept apucături colonialiste pentru că localnicii Insulelor Flakland vor să rămână cetăţeni britanici, iar ei vor să-i oblige să facă altceva", a declarat Cameron.

image

Şeful guvernului britanic a anunţat că problema a fost discutată în şedinţa Consiliului de Securitate, ,,care s-a asigurat că Apărarea Regatului Unit este în regulă".

Marea Britanie, sinonim pentru colonialism

„Este ciudat că Marea Britanie vorbeşte de colonialism, când ea este sinonimul cuvântului colonialism" a declarat ministrul de Externe argentinian Héctor Timerman, citat de agenţia Télam. Oficialul a adăugat că mai degrabă Argentina este „victimă a colonialismului".

O istorie furtunoasă

image

Soldaţii argentinieni - Insulele Falkland în aprilie 1982 Foto: AFP

Insulele Falkland, arhipelag situat în Atlanticul de Sud, la 483 km est de coasta Americii de Sud şi la 940 km nord de Antarctica, sunt teritoriu britanic. Insulele sunt revendicate de Argentina încă de la independența acesteia din1810.
În 1982 a avut loc Războiul Malvinelor. După invadarea acestora de către Argentina și riposta armatei britanice cele două luni de conflicte armate s-au încheiat cu retragerea trupelor argentiniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite