India, supărată pe Marea Britanie, care insistă să le trimită “bani de alune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul indian de Finanţe a declarat că ţara sa nu mai cere şi nu mai are nevoie de ajutorul financiar trimis de Marea Britanie, ajutor pe care l-a calificat drept "bani de alune".

Pranab Mukherjee (ministru de Finanţe) şi alţi miniştri indieni au încercat de mai multe ori să scape de ajutorul financiar extern oferit de fostul său stat suveran. Oficialii indieni se simt jigniţi de acest ajutor, mai ales că economia duduie, scrie "Sunday Telegraph". India are un ritm de creştere economică de 10% pe an şi previziunile arată că peste zece ani va avea o economie mai mare decât a Regatului Unit.
Marea Britanie a implorat însă India să nu renunţe încă şi să ia banii.

Dezvăluirea măreşte controversele într-un context deja sensibil în care presa, opoziţia şi publicul acuză guvernul Majestăţii sale că da prea mulţi bani ca ajutor extern şi că, după ce că dă aceşti bani, recent, un contract militar i-a fost suflat Marii Britanii de către Franţa. India a respins săptămâna trecută oferta de a cumpăra avioane Typhoon (britanice), preferând avioane Rafale (de producţie franceză). Contractul valora 6,3 miliarde de lire sterline. Minitrul britanic pentru Dezvoltare, Andrew Mitchell, a explicat că ajutorul financiar era oferit de Marea Britanie în special "pentru a vinde Typhoon-uri". Se pare că acesta a fost elementul care a declanşat reacţia nervoasă a oficialilor indieni.


"Nu avem nevoie de ajutor", a declarat, în Parlamentul de la New Delhi, ministrul Mukherjee. "Sunt bani de alune comparativ cu bugetul noastru". El a precizat că guverul indian ar dori să renunţe "voluntar" la acest ajutor.

Donează aproape tot ce primeşte

Potrivit unui memorandum obţinut de presă, ministrul indian de Externe, Nirumpama Rao, propune şi el renunţarea la aceşti bani. "India nu ar mai trebui să accepte asistenţă DFID (din partea Departamentului pentru Dezvoltare al Marii Britanii, n.r.) din cauză că asta face reclamă negativă sărăciei din India, iar Departamentul în cauză este principalul promotor", se arată în memorandum.


Însă oficialii DFID le-au spus indienilor că anularea programului ar cauza "probleme politice grave" Londrei, relatează surse din New Delhi. "Ne-au zis că miniştrii britanici şi-au tot consumat capital politic justificând ajutorul în faţa electoratului", au precizat indienii.
DFID a trimis Indiei peste un miliard de lire sterline în ultimii cinci ani şi plănuia să mai trimită încă 600 de milioanepână în 2015. În ultima vreme, Marea Britanie a făcut reduceri masive de buget, însă singurele două domenii care au scăpat neafectate au fost cel al Sănătăţii şi cel al Dezvoltării.

Nici banii deja daţi nu au scăpat de controverse. Regatul Unit a dat de pildă 118.000 de lire oraşului Bhopal pentru a-şi dota autobuzele şi maşinile de curăţat străzile cu dispozitive de urmărire prin GPS. Iar în India, un audit al guvernului a arătat că 70 de milioane de lire au dispărut din contul unui proiect finanţat de DFID. 44.000 de lire au fost sifonate de un oficial care se ocupa de proiect şi s-au dus dus spre finanţarea unui film regizat de fiul respectivului oficial.

Majoritatea statelor occidentale şi-au redus programele de ajutor financiar către India, după ce au upgradat ţara în scripte la nivelul de "stat cu venit mediu". Totuşi, Marea Britanie a continuat să trimită cea mai mare parte din ajutoarele sale externe cu precădere către India, în dauna unor state africane incomparabil mai sărace precum Burundi, care nu va mai primi niciun fel de ajutor britanic anul viitor. Între timp, India alocă echivalentul a şase miliarde de lire doar pe programul spaţial, arme nucleare şi a demarat un program de ajutor extern pentru alte state. Donează doar cu câteva milioane mai puţin către state sărace decât primeşte ea însăşi. Ajutoarele externe pe care le primeşte India echivalează cu 0,4% din PIB-ul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite