A fost încoronat al 13-lea monarh al Malaysiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara supranumită Brazilia Asiei de Sud-Est are singura monarhie prin rotaţie din întreaga lume Malaysia, în sărbătoare. Cu ocazia ceremoniei de încoronare a celui de-al 13-lea rege,

Ţara supranumită Brazilia Asiei de Sud-Est are singura monarhie prin rotaţie din întreaga lume

Malaysia, în sărbătoare. Cu ocazia ceremoniei de încoronare a celui de-al 13-lea rege, locuitorii acestei ţări exotice s-au bucurat de vacanţă. Cunoscută drept unul dintre "tigrii asiatici", Malaysia se mândreşte cu una dintre cele mai dinamice economii din Asia, fructul deceniilor de creştere industrială şi stabilitate politică. Este unul din cei mai mari producători de drivere pentru computer de pe glob, de ulei de palmier, cauciuc şi cherestea. Iar turismul se află în plină dezvoltare.

Supranumită Brazilia Asiei de Sud-Est, Malaysia şi-a încoronat recent noul rege în palatul naţional din Kuala Lumpur, în cadrul unei vechi ceremonii tradiţionale. Sultanul Mizan Zainal Abidin, în vârstă de 44 de ani, a preluat tronul după ce mandatul de cinci ani al regelui Tuanku Sved Sirajuddin s-a încheiat. Cu ocazia încoronării, bursa a fost închisă şi funcţionarii publici au avut zi liberă. Conform statutului de monarhie rotativă, conducătorii ereditari a nouă dintre state ocupă tronul o dată la cinci ani. Rolul regelui e mai mult formal, puterea aflându-se în mâinile parlamentului şi a primului-ministru. Totuşi, monarhul este cu numele şeful forţelor armate şi al legislativului, iar fiecare cabinet ministerial are nevoie de aprobarea sa. Malaysia este singura ţară din lume cu monarhie rotativă.

Un suveran pasionat de sport

Regele, cunoscut sub numele de Yang di-Pertuan Agong, sau Cel care este făcut stăpân, a preluat postul de fapt în decembrie 2006. Dar abia joi a avut loc ceremonia de încoronare. Sultanul este fostul conducător al statului Terengganu, stat bogat în petrol. În cadrul ceremoniei, el a fost îmbrăcat într-o robă neagră cu broderii de aur. Prim-ministrul Abdullah Ahmad Badawi i-a prezentat un "pumnal" regal - simbol al puterii şi autorităţii - pe care l-a sărutat. Suveranul a promis că va domni cinstit şi va respecta credinţa islamică. Noul rege este pasionat de sport şi cai. Această ţară a avut o istorie frământată, principatele devenind colonii britanice, cucerite de japonezi în cel de-al Doilea Război Mondial. Din Federaţia Malaysia, care a luat naştere la 16 septembrie 1963, s-a retras Singapore, în 1965. În 1957, premierul Tunku Abdul Rahman a introdus noul sistem de rotaţie a puterii între sultanii şi rajahii care au condus principatele componente timp de sute de ani.

Un stat federal, două capitale

Malaysia este un stat federal ce regrupează 11 state situate în peninsula Malaysia şi două în insula Borneo. Are o populaţie de 19,1 milioane de locuitori şi două capitale: Kuala Lumpur (capitala comercială şi a afacerilor) şi Putrajaya (capitala administrativă, sediul guvernului federal). Cvasitotalitatea funcţionarilor este de origine malaysiană, în detrimentul celorlalte componente ale mozaicului etnic format din chinezi şi indieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite