Acuzaţii de terorism şi 30 de ani de închisoare pentru nişte mesaje postate pe Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor şi o prezentatoare de radio din Mexic riscă 30 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce au postat pe reţeaua Twitter mesaje care anunţau mai multe atacuri în oraşul Veracruz.

Profesorul Gilberto Vera şi prezentatoare de radio Maria Pagola au fost acuzaţi de acte de terorism pentru care ar putea sta 30 de ani în spatele gratiilor, scrie "The Guardian".

Potrivit procurorilor, cei doi mexicani au răspândit informaţii false privind un atac asupra unei şcoli din sud-estul oraşului Veracruz. Panica creată a generat peste 20 de accidente de maşini după ce părinţii elevilor au gonit către şcoala unde ar fi avut loc presupusul atac.

Gilberto Vera a postat mai multe mesaje pe Twitter prin care anunţa că un bărbat înarmat răpea copii de la o şcoală din Veracruz. Într-una dintre postări a scris: "Sora mea m-a sunat şi mi-a spus că tocmai au fost răpiţi cinci copii de la şcoală". Alte mesase scrise pe Twitter vorbeau despre şase adolescenţi care ar fi fost loviţi de o maşină într-un cartier al oraşului. La rândul ei, Maria Pagola ar fi scris pe reţeaua de socializare că există o serie de răpiri de copii. Ea neagă, însă, acuzaţia.

În urma postărilor, peste 26 de accidente auto au avut loc în Veracruz, din cauza părinţilor care au gonit panicaţi către şcolile copiilor lor. Totodată, reţelele telefonice suprasolicitate s-au prăbuşit din cauza apelurilor disperate ale oamenilor.

Secretarul Ministerului de Interne, Gerardo Buganza, a declarat că a fost cea mai severă panică creată de la al Doilea Război Mondial încoace.

În urma falsei informări, în oraşul Mexic a avut loc o creştere a actelor de violenţă ale cartelurilor de droguri. Într-unul dintre incidente, un bărbat înarmat a aruncat o grenadă în apropierea unui obiectiv turistic, ucigând astfel un turist.

Organizaţia Amnesty International dezaprobă acţiunile autorităţilor care i-au încarcerat pe cei doi, în aşteptarea procesului. Potrivit AI, oficialii mexicani au încălcat libertatea de expresie şi au pus pe seama profesorului şi a prezentatoarei de radio panica creată în oraş, în loc să atribuie vina cartelurilor de droguri. În conflictele iscate în traficul de stupefiante, 35.000 de oameni au murit în ultimii cinci ani, în Mexic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite