Tony Blair l-a vizitat în secret pe Gaddafi, cu câteva luni înainte de eliberarea teroristului de la Lockerbie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente descoperite de Sunday Telegraph în Tripoli pun sub semnul întrebării implicarea fostului premier britanic Tony Blair în eliberarea libianului aflat în spatele atacului terorist asupra Marii Britanii, din 1988.

Scrisorile şi e-mail-urile descoperite arată că Blair a purtat discuţii secrete cu fostul lider libian, Muammar Gaddafi, cu câteva luni înainte ca Abdelbaset Al-Megrahi, autorul atentatului de la Lockerbie, să fie eliberat dintr-o închisoare britanică.

Fostul premier britanic s-a deplasat de două ori în Libia, în iunie 2008 şi aprilie 2009, cu unul dintre avioanele particulare ale lui Gaddafi. Vizitele au avut loc în perioada în care Libia ameninţa că va întrerupe orice relaţie de afaceri, dacă Megrahi va rămâne în închisoarea britanică. La una dintre întâlniri, Tony Blair ar fi adus şi un miliardar american, căruia Gaddafi i-a cerut ajutorul pentru construirea unor staţiuni pe coasta Libiei.

Oliver Miles, un fost ambasador al Marii Britanii la Libia, este de părere că Blair s-a folosit de statutul său pentru a-şi promova interesele în afaceri.

Întâlnirile au avut loc într-un moment de negocieri intense cu regimul lui Gaddafi în privinţa eliberării lui Megrahi, condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă, pentru uciderea a 270 de persoane în atentatul din 1988. Libianul, în vârstă de 75 de ani, bolnav de cancer la prostată în fază terminală, a fost eliberat în august 2009, după ce medicii au constatat, în mod eronat, că mai are doar trei luni de trăit.

Fostul premier britanic a negat dintotdeauna implicarea în eliberarea lui Megrahi, susţinând că a fost o decizie luată de către guvernul scoţian.

E-mail-urile şi scrisorile dintre Tony Blair, ambasadorul britanic la Tripoli şi ambasadorul libian în Londra, constituie motive de îngrijorare privind posibilele conflicte de interese în ceea ce priveşte rolul său în calitate de emisar al păcii în Orientul Mijlociu, filantrop şi consultant în afaceri.

În una dintre scrisorile trimise de un reprezentant al lui Tony Blair ambasadorului Libiei în Marea Britanie, pe 2 iunie 2008, este exprimată recunoştinţa faţă de disponibilitatea fostului lider libian de a se întâlni cu Blair: "Permiteţi-mi să încep prin a spune că domnul Blair este încântat că "Liderul" (n.red. - Muammar Gaddafi) poate să-l primească în cursul zilei de 10 iunie şi este recunoscător că autorităţile libiene i-au oferit cu amabilitate un avion privat".

Întâlnirea din 2009 a avut loc la o zi după ce Marea Britanie a semnat un acord de transfer a prizonierierului în Libia, unul dintre paşii care au dus la eliberarea lui Megrahi din închisoare.

Un purtător de cuvânt al lui Tony Blair a precizat că "subiectul vizitelor ocazionale a fost, în primul rând, Africa, în contextul în care Libia a fost pentru un timp liderul Uniunii Africane. Desigur că libienii au adus în discuţie şi situaţia lui Megrahi, aşa cum au făcut întotdeauna. Blair a explicat mereu că transferul lui Megrahi nu a fost decizia guvernului britanic, ci a celui scoţian", potrivit Daily Telegraph.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite