Nimeni nu îi vrea pe deţinuţii de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea de a găzdui deţinuţi de la controversata închisoare militară americană din Cuba, pe care preşedintele ales Barack Obama a promis să o închidă, a fost relansată la începutul lunii

Ideea de a găzdui deţinuţi de la controversata închisoare militară americană din Cuba, pe care preşedintele ales Barack Obama a promis să o închidă, a fost relansată la începutul lunii decembrie a anului trecut, de către ministrul portughez de externe, Luis Amado.

Acesta a anunţat că ţara sa este gata să ajute noua administraţie americană să închidă Guantanamo, primind deţinuţi de acolo, şi a cerut şi altor ţări europene să facă acelaşi lucru.

Guantanamo Bay are în prezent circa 250 de deţinuţi din cei 800 care au trecut pe acolo de la deschiderea centrului de detenţie, în ianuarie 2002.

Destinată persoanelor suspectate de Washington de legături cu reţeaua teroristă Al Qaida, închisoarea Guantanamo a devenit în timp simbolul exceselor din războiul împotriva terorismului lansat de administraţia Bush după atentatele din 11 septembrie 2001.

Actualii deţinuţi sunt ţinuţi acolo pe termen nelimitat fără a fi inculpaţi şi judecaţi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care comunitatea internaţională a cerut în mod repetat închiderea centrului.

În consecinţă, ministrul american al apărării, Robert Gates, care va face parte şi din viitoarea administraţie, a cerut echipei sale să elaboreze un plan vizând închiderea închisorii. Planul va fi pus la dispoziţia lui Barack Obama în momentul instalării oficiale în funcţie a acestuia.

Reacţii circumspecte şi divizate

Nu toate ţările europene s-au arătat la fel de „primitoare” în privinţa deţinuţilor de la Guantanamo precum Portugalia (căreia i s-a raliat şi Marea Britanie).

„Credem că această propunere trebuie să facă obiectul unor consultări între europeni”, a declarat la sfârşitul lunii decembrie Eric Chevallier, purtătorul de cuvânt al ministrului francez de externe, Bernard Kouchner.

„Olanda nu va primi deţinuţi de la Guantanamo”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez de Externe. „Statele Unite sunt responsabile de prizonierii lor”, a spus la rândul său un oficial al Ministerului suedez de Externe, care a precizat că Suedia nu a primit nicio cerere oficială în acest sens de la Washington.

Nici Danemarca nu agreează ideea de a găzdui astfel de deţinuţi. Încă de la sfârşitul lunii noiembrie, Copehnaga a argumentat că ei „pot reprezenta o potenţială ameninţare pentru securitate”.

Cât priveşte Germania, aceasta a anunţat că ar putea adăposti prizonieri din controversata închisoare, dar numai în cazul unei acţiuni concertate, pe baza unei înţelegeri între toate statele membre ale Uniunii Europene.

După ce iniţial Spania a anunţat că este dispusă să primească deţinuţi de la Guantanamo, la sfârşitul lui 2008, şeful guvernului spaniol, Luis Zapatero, a nuanţat poziţia Madridului, spunând că o eventuală primire „ar pune serioase probleme legale”.

Australia, la rândul său, s-a răzgândit şi a anunţat că va respinge solicitarea SUA vizând găzduirea prizonierilor. Cât priveşte o eventuală implicare a României în aceste demersuri, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti s-a abţinut de la a face orice comentariu pe această temă.

image

Această propunere trebuie să facă obiectul unor consultări între europeni

image


Eric Chevallier,
purtătorul de cuvânt
al lui Bernard Kouchner

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite