La vânătoare de piraţi în Golful Aden
0Din ce în ce mai multe atacuri asupra cargourilor au fost dejucate după ce 15 ţări au organizat patrule militare în zonă. Imagini recente de pe “Aleea Piraţilor”, cum este numit Golful Aden, surprind lupta dintre forţele navale şi bandiţii mărilor.
Piraţii somalezi nu par a renunţa la activităţile lor, în ciuda ratei din ce în ce mai mici de succes din ultima vreme, scrie “The Boston Globe”.
Cotidianul american prezintă pe website-ul său o colecţie de fotografii ilustrative pentru luptele care se duc, de câteva luni, în Golful Aden, fotoreportaj din care preluăm o parte.
Forţa multinaţională pentru combaterea pirateriei este organizată, începând din septembrie anul trecut, de forţele navale a 15 ţări, prin acorduri semnate cu Somalia, ONU şi între ele. Piraţii sunt capturaţi acum din ce în ce mai frecvent şi predaţi autorităţilor din Kenya, Yemen şi Somalia, pentru a fi puşi sub acuzare.
Golful Aden, una dintre cele mai aglomerate rute de transport ale lumii, este în continuare şi una dintre cele mai periculoase.
Aproape 100 de atacuri sau tentative de atac au fost organizate în ultimii doi ani, potrivit Biroului Maritim Internaţional.
Cea mai recentă confruntare
Ultimul incident s-a produs sâmbătă, când o navă vietnameză a fost pe punctul de a fi atacată, în zona de coastă a Yemenului, de două nave rapide având la bord un număr necunoscut de piraţi. Atacul a fost dejucat de două nave de război – turcă şi daneză - care au trimis elicoptere în ajutorul vasului vietnamez. Presupuşii piraţi, care deschiseseră focul asupra cargoului cu arme automate şi lansatoare de grenade, au fugit, a anunţat Flota a cincea americană.
La începutul acestei luni, un cargou egiptean, capturat de piraţi la 1 ianuarie, împreună cu toţi cei 28 de membri ai echipajului său, a fost eliberat de forţele internaţionale. Căpitanul cargoului a declarat că a fost plătită o recompensă de un milion de dolari.
Pe 3 martie, Marina germană a anunţat capturarea a nouă piraţi care atacau o navă în largul coastelor Somaliei. Aceştia deschiseseră focul asupra cargoului MV Courier, care naviga sub pavilionul micului stat insular Antigua şi Barbuda.
AK-47, principala armă a piraţilor

Mitraliera Kalaşnikov din fotografie, ruginită, este una dintre armele confiscate de la cei nouă piraţi capturaţi de Marina germană pe 3 martie, în Golful Aden. Informaţiile existente indică faptul că AK 47 este arma folosită cel mai adesea de către piraţi.
Aceştia mai utilizează lansatoare de rachete, pistoale semi-automate şi grenade de mână.
Recompense de 200 de milioane de dolari
Potrivit informaţiilor venite de la armatori, căpitani de nave sau de la piraţii înşişi, sumele oferite drept recompense pentru eliberarea unor nave, de la începutul lui 2008, se ridică la aproape 200 de milioane de dolari. Bancnotele sunt livrate în containere etanşe, iar piraţii folosesc maşini automate de numărare pentru a fi siguri că sunt autentice.