SUA vinde arme către Taiwan. Securitatea Chinei, pusă în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite vor vinde Taiwanului rachete , nave de înlăturare a minelor submarine şi elicoptere Black Hawk, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului. Furnizările de arme către Taiwan de către Statele Unite sunt un dosar sensibil care provoacă regulat furia Beijingului.

Taipeiul obiectează că 1.500 de rachete chineze sunt îndreptate asupra Taiwanului şi că întărirea arsenalului chinez continuă. China a protestat vineri contra vânzării de arme americane Taiwanului pentru 6,4 miliarde de dolari, punând în gardă contra unor "grave" repercusiuni asupra relaţiilor americano-chineze.

He Yafai, viceministru chinez al afacerilor externe, a făcut un demers oficial de urgenţă pe lângă ambasadorul american la Beijing, Jon Huntsman, la începutul zilei de sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Baodong.

"Noua iniţiativă americană de a vinde arme Taiwanului, care face parte integrantă din China, constituie o intervenţie şocantă în afacerile interne chineze, punând grav în pericol securitatea naţională a Chinei şi dăunează eforturilor sale de reunificare paşnică cu insula naţionalistă", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres.

"Proiectul american va deteriora fără îndoială relaţiile sino-americane şi va avea un impact negativ asupra schimburilor şi cooperării între cele două ţări în domenii majore", a adăugat el.

Beijingul a întrerupt relaţiile sale militare cu Statele Unite timp de peste un an după precedenta livrare de arme americane Taiwanului în octombrie 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite