Barack Obama: "Al Qaida e responsabilă de atacul avionului Northwest Airlines"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Statelor Unite nu are linişte nici în vacanţă
Preşedintele Statelor Unite nu are linişte nici în vacanţă

Preşedintele american Barack Obama a atribuit, sâmbătă, în premieră organizaţiei din Yemen a reţelei teroriste Al-Qaida responsabilitatea pentru atentatul aerian eşuat de Crăciun de pe cursa Amsterdam-Detroit, transmite AFP.

În discursul său săptămânal televizat, liderul de la Casa Albă a acuzat Al Qaida din Yemen că l-a înarmat şi antrenat pe tânărul nigerian care a încercat să arunce în aer avionul Northwest Airlines, cu 278 de pasageri şi 11 membri ai echipajului la bord.

'Ştim că venea din Yemen, ţară care se confruntă cu o mare sărăcie şi cu rebeliuni mortale. Se pare că suspectul, Umar Farouk Abdulmutallab s-a alăturat unei grupări afiliate la Al-Qaida şi acest grup din Peninsula arabă l-a antrenat, l-a echipat cu explozibil şi l-a instruit să comită un atac în avionul aflat în drum spre America', susţine Obama în discursul său.

El a adăugat că, din cauza altor atacuri din trecut ale Al-Qaida din Yemen, a cerut accelerarea cooperării autorităţilor americane cu Yemenul. De altfel, SUA au anunţat că îşi vor dubla asistenţa militară acordată Yemenului pentru a ajuta guvernul de la Sanaa să lupte împotriva organizaţiei teroriste al-Qaida, după cum a anunţat sâmbătă postul de radio Vocea Israelului.

Obama, aflat în vacanţă în Hawaii, a studiat în ultimele două zile rezultatele anchetei preliminare cu privire la tentativa de atentat din 25 decembrie.

Potrivit autorităţilor americane, Umar Farouk Abdulmutallab, de 23 de ani, a sosit la Amsterdam la 25 decembrie din Lagos, Nigeria, cu un zbor KLM. După o staţionare de mai puţin de trei ore în sala de aşteptare, suspectul a trecut prin controalele de securitate de la aeroportul Schiphol din Amsterdam, care au inclus şi o scanare a bagajelor de mână precum şi trecerea prin detectorul de metale. El nu a fost totuşi trecut printr-un scanner pentru tot corpul.

Oficialii americani au declarat că după toate aparenţele, Abdulmutallab a asamblat dispozitivul exploziv cuprinzând 80 de grame de pentrită, sau PETN, în toaleta avionului, după care a intenţionat să declanşeze încărcătura cu o siringă cu substanţe chimice. Planul a eşuat însă, şi pentru că pasagerii au sărit asupra atentatorului pentru a-l imobiliza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite